Ο λαός δε νικιέται
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012

Ο Βάλιας Σεμερτζίδης σκιτσάρει τον Λέοντα υπό το βλέμμα του Αρη
Στον κομμουνιστή ζωγράφο Βάλια Σεμερτζίδη θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μμ στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

«Το μόνο που μένει είναι το τι στάση παίρνεις απέναντι στη ζωή. Το άλλο είναι μέσον δουλειάς και πρέπει να το κατέχεις, όπως ξέρεις να πίνεις ένα ποτήρι νερό. Αυτό όμως ξεκαθαρίστηκε στην Κατοχή με την Αντίσταση. Και εισχωρεί σε όλο το έργο μου. Κι όταν κάνω ένα τοπίο αυτή η στάση υπάρχει απέναντι στην ζωή. Κι όταν εργάζεται ένας αγρότης και συνεχίζω να τον "κάνω" εγώ, μέσα μου είναι η μάχη που δίνει ακριβώς ο άνθρωπος. Χθες την έδωσε ενάντια στους Γερμανούς, σήμερα τη δίνει παλεύοντας τη γη. Ομως είναι μια πάλη που θα γεννήσει μια μορφή, την οποία δεν μπορείς να επινοήσεις, παρά μόνο αν δουλεύεις τόσο βαθιά πιστεύοντας στο περιεχόμενο, όχι σε κάποια ζωγραφική ωραία ή άσχημη», (Βάλιας Σεμερτζίδης: Από συνομιλία με τον Χρίστο Αλεξίου στις 15 Σεπτεμβρίου 1981).

Βαθιά διαλεκτικός ο σ. Βάλιας Σεμερτζίδης (1911-1983), δέθηκε ακατάλυτα με το λαό από την παιδική του ηλικία στη γενέτειρά του Κρασνοντάρ του Καυκάσου από πατέρα Ελληνα-Πόντιο και μητέρα Ρωσίδα-Καυκασιανή, ως το θάνατό του. Μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη, ο Σεμερτζίδης υπήρξε ένας πραγματικός εργάτης της Τέχνης με μεγάλο έργο, το οποίο αποσιωπήθηκε από την «επίσημη» Ελλάδα -όσο ήταν δυνατόν- εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής του τοποθέτησης στις γραμμές του ΚΚΕ.