Εκδήλωση αντιστασιακών στην Εδεσσα
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012

Από την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μουχαρέμ Χάνι της Εδεσσας
Τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι τον Αύγουστο του 1944, τίμησε το Παράρτημα Εδεσσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, παρουσία πλήθους αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και απογόνων τους από τους γύρω νομούς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας το χρονικό και τη σημασία των αντιστασιακών μαχών του ΕΛΑΣ, ο Α. Προυσανίδης ανέφερε: «Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων και γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνάμεις Κατοχής. Ισως η σημαντικότερη μάχη να 'ναι αυτή στις 6 Αυγούστου του 1944 με την επίθεση σε γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας - Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές.

Ελαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ: Το 2ο Τάγμα του 30ού Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν Κατσώνη, το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν Μαύρο και το 3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα. Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν Πέτρος. Η μάχη ήταν πολύ σκληρή. Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία ήταν πολλαπλάσιες και ισχυρές. Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθηκαν. Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα, καταλήφθηκε.

Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 Γερμανοϊταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι. Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Εδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αλέκος Συμεωνίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η φετινή εκδήλωση μνήμης γίνεται σε μια χρονιά, που τα μέτρα της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) χέρι με χέρι με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-αριστερής ΔΗΜΑΡ, χτυπούν αλύπητα για μια ακόμη φορά τα λαϊκά στρώματα με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και χρειάζεται η απάντηση με πόλεμο των εργαζομένων, των αγροτών, των μικροεμπόρων - βιοτεχνών, της νεολαίας στη σημερινή λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν οι εκφραστές και υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και ΕΕ.

Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ με την πολύτιμη εμπειρία αγώνων μπορούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές και μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες. Οπως και να 'χει οι ηρωικές παρακαταθήκες των αγώνων του ΕΑΜ και του ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα».