«Εφυγε» μια μεγάλη μορφή του θεάτρου
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή, προχτές, μια από τις μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου του 20ού αιώνα, ο σκηνοθέτης, μεταφραστής και θεωρητικός του θεάτρου Αλέξης Σολομός, αφήνοντας το στίγμα του τόσο με τις παραστάσεις του (Αριστοφάνης, αρχαίο δράμα, Σαίξπηρ), όσο και με το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

Μαθητής του Κολεγίου Αθηνών γνώρισε (είχε καθηγητή) τον Κάρολο Κουν, χάρη στον οποίο στράφηκε στο θέατρο (συμβάλλοντας και στη δημιουργία της «Λαϊκής Σκηνής» του καθηγητή του. Εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά την εγκατέλειψε. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1939-1942), στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου (1945-46), στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ και στο Δραματικό Εργαστήρι του Πισκάτορ (1946-48). Η πρώτη του σκηνοθεσία έγινε το 1939 με την «Αρκούδα» του Τσέχοφ. Το 1944 παρουσιάστηκε στο «Θέατρο Τέχνης» το έργο του «Ο τελευταίος ασπροκόρακας» και το 1945 «Το μονοπάτι της λευτεριάς» από τον θίασο Παππά - Μερκούρη.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του στην αναβίωση των αριστοφανικών κωμωδιών. Στην Επίδαυρο παρουσίασε τις δέκα από τις έντεκα κωμωδίες του Αριστοφάνη, με τη χρήση στοιχείων από την ελληνική λαογραφική παράδοση, αλλά και τραγωδίες. «Σταθμός» στην αναβίωση του αρχαίου δράματος ήταν και η παράστασή του με τις αισχυλικές «Ικέτιδες». Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο τις περιόδους 1950-1964, 1968-1985 και το 1992, όπου σκηνοθέτησε 102 έργα, ενώ άλλα 65 έργα σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους, στο ΚΘΒΕ και στη Λυρική. Το 1964 ίδρυσε το «Προσκήνιο» (λειτούργησε ως το 1978). Διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Η τελευταία του σκηνοθεσία ήταν το 1992 (στο Εθνικό Θέατρο) οι «Εγκληματίες» και η «Αντιγόνη».

Πλουσιότατο είναι και το συγγραφικό του έργο: «Εστί θέατρον και άλλα», «Ευριπίδης: ευφυής και μανιακός», «Η γυναίκα στο θέατρο: Η αρχή και η αποθέωση», «Ηλικία του θεάτρου: Ενδεκα σταθμοί στην ιστορία της θεατρικής τέχνης», το θεατρικό λεξικό «Πρόσωπα και πράγματα στο παγκόσμιο θέατρο», «Ο ζωντανός Αριστοφάνης: Από την εποχή του ως την εποχή μας», «Τι προς Διόνυσον: Σημειώσεις γύρω από την αρχαία ελληνική τραγωδία», και πολλά άλλα. Μετέφρασε δεκάδες έργα (Μπρεχτ, Λόρκα, Μίλερ, Τουργκένιεφ, Μαγιακόφσκι, Κάφκα, Πιραντέλο, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ κ.ά.).

Θα κηδευτεί αύριο (11.30 π.μ.) από το ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Ανοιξη.