Σεργιάνι στο ελληνικό τραγούδι
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001

Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής
Ο 25χρονος συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης, κυπριακής καταγωγής, είναι ο νικητής του Διαγωνισμού Σύνθεσης που είχε προκηρύξει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) το 2000 με θέμα «Ο Καραγκιόζης στη Νεοελληνική παράδοση». Το βραβείο που απονεμήθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή στο νέο συνθέτη και πιανίστα, συνοδεύεται από το ποσό των δύο εκατομμυρίων δραχμών. Οπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΕΜ, Σταύρος Ξαρχάκος, ο νέος διαγωνισμός σύνθεσης (για το 2001) είναι αφιερωμένος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του και 90 χρόνων από το θάνατό του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Γενάρη 2002, ενώ η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τους Σταύρο Ξαρχάκο, Στέφανο Βασιλειάδη, Γιάννη Καϊμάκη και Λουκά Καρυτινό.

Η δραστηριότητα της ορχήστρας την άνοιξη και το καλοκαίρι αφορά συναυλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τρεις νέες παραγωγές και τέσσερις παλιότερες. Η πρώτη αφορά στον «Ηλιο της νύχτας», μια σύνθεση του Διονύση Σαββόπουλου ειδικά για την ορχήστρα, με τραγούδια και πρόζες, επιτυχίες του συνθέτη από τη δεκαετία του '60 έως σήμερα. Πρώτη φορά συνεργάζεται με την ΚΟΕΜ και ο Ηλίας Ανδριόπουλος που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μαζί και ολοκληρωμένους τους δυο γνωστούς κύκλους τραγουδιών του, «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια», που θα ερμηνεύσουν οι Βασίλης Λέκκας, Ελένη Δήμου και Μαρία Δημητριάδη.

«Σεργιάνι στον παράδεισο» είναι ο τίτλος της τρίτης νέας παραγωγής, με τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου και ερμηνευτές τους Σταμάτη Κόκκοτα, Μιχάλη Δημητριάδη, Κωνσταντίνα και Μαρία Κατινάρη.

Παράλληλα, οι Μανώλης Μητσιάς και η Μαρία Σουλτάτου θα ερμηνεύσουν τον «Επιτάφιο» και τα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τραγούδια για τον κινηματογράφο σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Στο πρόγραμμα της ΚΟΕΜ περιλαμβάνονται και αξέχαστες μελωδίες του Βασίλη Τσιτσάνη, ενορχηστρωμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας στο γνωστό έργο του «Τσιτσάνη Διάλογοι».