ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μουσική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

Με κινητοποιήσεις διεκδικούν το δικαίωμα σε δωρεάν ασφαλείς μεταφορές γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί

Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012

Η καλλιτεχνική έκφραση όπλο στη διεκδίκηση
Με «όπλο» τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, εκατοντάδες μαθητές μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων της Αττικής, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς τους, διεκδίκησαν το δικαίωμά τους σε δωρεάν ασφαλείς μεταφορές στα σχολεία τους. Οι μαθητές έκαναν τη μουσική σύνθημα, το καβαλέτο πλακάτ, το σκίτσο καταγγελία μιας πολιτικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα σχολεία αυτά στο κλείσιμο, αντί να γενικεύει την καλλιτεχνική παιδεία και την αισθητική αγωγή για όλα τα παιδιά.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί μία πολύχρωμη πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή. Μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, οι μαθητές ξεδίπλωσαν όσα διδάσκονται στα σχολεία τους, χόρεψαν, έκαναν γκράφιτι και παντομίμα, ζωγράφισαν, τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη σημερινή κατάσταση.

Για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, επειδή ακριβώς εξυπηρετούν ευρύτερες περιοχές, η δωρεάν μεταφορά ανήκει στις προδιαγραφές για τη λειτουργία τους. Η φετινή κατάσταση έχει αναγκάσει τους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, με κόστος σε χρήμα και χρόνο. Αλλα παιδιά ξυπνούν από τις 6 το πρωί για να πάρουν συγκοινωνία και να φτάσουν τελικά στο σχολείο έχοντας και πάλι χάσει την πρώτη ώρα, όπως χαρακτηριστικά έλεγε μία μαθήτρια του μουσικού σχολείου Αλίμου που βλέπει το σχολείο της να αποψιλώνεται από μαθητές. Γιατί πολλά παιδιά μετεγγράφονται στα γενικά σχολεία της γειτονιάς τους, (κυρίως μαθητές γυμνασίου που είναι δυσκολότερο να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κουβαλώντας και μουσικά όργανα) και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν επιτρέπει σε πολλούς από αυτούς να πληρώσουν ωδεία, βάζοντας έτσι τελεία νωρίς στην καλλιτεχνική εκπαίδευση αυτών των παιδιών, που χτες εντυπωσίασαν με τις δυνατότητές τους.


Στο πλευρό τους βρέθηκε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής δηλώνοντας: «Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των μαθητών των μουσικών, καλλιτεχνικών σχολείων και των σχολείων ειδικής αγωγής. Η συγκυβέρνηση θέλει να καταργήσει ουσιαστικά αυτά τα σχολεία». Οπως είπε ο βουλευτής, το ΚΚΕ στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει και μέσα και έξω από τη Βουλή το δικαίωμα των παιδιών να έχουν πρόσβαση στο σχολείο τους, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα, να ενισχύσουν την πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία και όχι να κλείσουν τα σχολεία».

Εκπρόσωποι των γονιών καταγγέλλουν την αντιμετώπιση που είχαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών όταν ζήτησαν να επιδώσουν στους αρμόδιους το υπόμνημα με τα αιτήματά τους καθώς οι υπάλληλοι τους παρέπεμψαν στο... πρωτόκολλο.

Αλλες κινητοποιήσεις για τη μετακίνηση μαθητών

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων την παίρνουν το Σάββατο 6 Οκτώβρη τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Β. Ελλάδας με κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κρατικό ωδείο.

Επίσης χθες, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Σαλαμίνας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Ενωσης Δασκάλων Σαλαμίνας και της Ενωσης Γονέων του νησιού, με κύριο αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών. Σε συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο της πόλης απέσπασαν τη δέσμευση πως θα αποσταλεί έγγραφο στους διευθυντές όλων των σχολείων ώστε να υπογράψουν τις κάρτες όλων των μαθητών. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων πραγματοποίησε παρέμβαση και στις κοινοπραξίες των καραβιών που εκτελούν τα δρομολόγια Πειραιά - Σαλαμίνα απαιτώντας τη δωρεάν μετακίνηση και των εκπαιδευτικών.

Μαζικά διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας οι μαθητές
Κινητοποίηση για τη μεταφορά μαθητών διοργανώνεται σήμερα το πρωί και για το δημοτικό σχολείο και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νέου Ηρακλείου. Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και δημοτικοί σύμβουλοι προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, το ΕΕΕΕΚ, που εξυπηρετεί μαθητές από μια ευρύτατη περιοχή, μόλις αυτή τη βδομάδα ξεκίνησε να λειτουργεί καθώς έλειπαν καθηγητές και όταν επιτέλους άνοιξε, μόνο 30 από τους 90 μαθητές του μπόρεσαν να μεταβούν σε αυτό.

Σε κλείσιμο όλων των σχολείων της Ανατολικής Αττικής και σε κατά τόπους κινητοποιήσεις μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Αττικής την Τρίτη 9 Οκτώβρη απαιτώντας λύση για τη μεταφορά των μαθητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η ζωή μας γίνεται Γολγοθάς, επειδή η κρατική μέριμνα είναι παντελώς ανύπαρκτη» (2024-03-30 00:00:00.0)
Κινητοποίηση που ανέδειξε τα προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία (2024-02-01 00:00:00.0)
Με όπλο την τέχνη διαδήλωσαν για όσα δικαιούνται (2019-11-29 00:00:00.0)
Η δωρεάν μεταφορά δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη (2019-02-01 00:00:00.0)
Απαίτησαν δωρεάν ασφαλείς μεταφορές (2014-05-09 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα σε δωρεάν μεταφορές (2012-10-03 00:00:00.0)