ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κλίμα ελεγχόμενης (προς το παρόν) έντασης

Συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ και την Παρασκευή η ΚΕ του κόμματος, με αδιευκρίνιστο αν οι πρωταγωνιστές της κρίσης θα ανοίξουν τα χαρτιά τους

Τετάρτη 14 Μάρτη 2001

Με ερωτηματικό αν ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κρίση που έχει εκδηλωθεί στο ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ του κόμματος, όπου και συμμετέχουν όλοι οι πρωτοκλασάτοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί στα «συντροφικά μαχαιρώματα» (Πάγκαλος, Λαλιώτης, Παπουτσής, Τσοχατζόπουλος κλπ.).

Τα σενάρια ποικίλουν και άλλα φέρουν τον Κ. Σημίτη «αποφασισμένο» να «απαντήσει» στους επικριτές του, άλλα σενάρια, όμως, που θεωρούνται και πιο κοντά στην πραγματικότητα, λένε ότι τα θέματα της κατανομής της εσωκομματικής εξουσίας λύνονται στις «κατ' ιδίαν» συνευρέσεις και όχι σε «εκδηλώσεις με ακροατήρια», όπως αυτή στο ΕΓ ή η συνεδρίαση της ΚΕ την Παρασκευή... Το πολύ πολύ, συμπληρώνουν, σε αυτές τις εκδηλώσεις να διαφανεί αν έχει επέλθει ή όχι μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ του πρωθυπουργού με τα λεγόμενα «ιστορικά» στελέχη του χώρου του.

Ωστόσο, ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι και ο χαρακτήρας της όποιας συμφωνίας, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, και πως αντίθετα η κρίση δημιουργείται από... εξωγενή κέντρα. Ερμηνεία την οποία ωστόσο δεν αποδέχονται οι πρωτοκλασάτοι, που τον τελευταίο καιρό φροντίζουν να επιτίθενται στον πρωθυπουργό, χτυπώντας το περιβάλλον του, όπως τον σύμβουλό του Γ. Πανταγιά.

Ο Λαλιώτης «απολογείται» στον Πανταγιά (!), ισχυρίζεται ο Πανταγιάς...

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, όμως, φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς το κάθε κέντρο παίζει το δικό του αυτόνομο ρόλο στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος εντυπώσεων. Για παράδειγμα, δημοσιεύματα έφεραν χτες τον Κ. Λαλιώτη να βάλλει με σφοδρότητα κατά του πρωθυπουργικού συμβούλου στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Και ποιος είναι αυτός ο Πανταγιάς», φέρεται να είπε ο υπουργός στον Κ. Σημίτη. Η αντίδραση του συμβούλου ήταν να διαρρέει μετά την ανάγνωση των σχετικών δημοσιευμάτων, πως ο Κ. Λαλιώτης επικοινώνησε μαζί του στο «πορτοκαλί» (!) τηλέφωνο του Μαξίμου, για να τον διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε είπε εναντίον του τέτοια πράγματα στον Κ. Σημίτη.

Εφόσον τα παραπάνω ευσταθούν, αν δηλαδή το «πορτοκαλί» τηλέφωνο του Μαξίμου χρησιμοποιείται για να «απολογείται» ο Λαλιώτης στον Πανταγιά (!), τότε το ερώτημα ποιος κάνει «κουμάντο» σε αυτό το κόμμα, θα απαντηθεί με μάλλον «επώδυνους» τρόπους...

Οσο για τις κατ' ιδίαν συνευρέσεις, συνεχίστηκαν και χτες. Μετά το τετ-α-τετ του Κ. Σημίτη με τον Κ. Λαλιώτη, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Β. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου και Π. Ευθυμίου, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες γύρω από αυτές τις συναντήσεις, ο Κ. Σημίτης εμφανίζεται να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να τους θέσει στο περιθώριο, αλλά ταυτόχρονα δεν αφίσταται των γνωστών του αναφορών περί «ανανέωσης»...

Σε ό,τι αφορά στις επίσημες δηλώσεις, η Β. Παπανδρέου (που θα απέχει από το σημερινό ΕΓ) έκανε λόγο για «ανοιχτή και ειλικρινή» συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ενώ τάχθηκε κατά της «εσωστρέφειας», συμπληρώνοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορευτούν «όλοι μαζί». Οι δηλώσεις επί δηλώσεων, δε, συνεχίστηκαν και χτες με άλλους από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στοιχίζονται πίσω από τον Θ. Πάγκαλο, όπως ο κ. Σπηριούνης, άλλοι να βάλουν κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος (Χ. Καστανίδης) και άλλοι να προαναγγέλλουν την ενεργότερη παρουσία τους στα τεκταινόμενα, όπως ο Γερ. Αρσένης.

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας επιχείρησε και χτες να χαμηλώσει τους τόνους, απαντώντας πως οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τεθούν υπό «αστυνομικό έλεγχο». Οσο για τις επικρίσεις που δέχεται το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται τα στελέχη να τοποθετηθούν σε δύο, τρεις ή περισσότερες κατηγορίες», ενώ δεν παρέλειψε να διαψεύσει για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.