ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΤΕΚ
Χωρίς στέγαση και σίτιση οι μαθητές
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012

MotionTeam

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων της επαγγελματικής εκπαίδευσης πρέπει να γίνει υπόθεση και των συνδικάτων (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Μετ' εμποδίων ξεκινά η χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο. Για τους δευτεροετείς, που πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, έχει ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών, άγνωστο όμως παραμένει πότε θα αρχίσουν τα μαθήματα. Με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια η σχολή δεν άνοιγε πριν το Δεκέμβρη ή ακόμα και το Γενάρη, πολλοί μαθητές προβλέπουν ακόμα χειρότερη τη φετινή χρονιά.

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι έχει κλείσει το οικοτροφείο της σχολής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕΚ αποφάσισε τον περασμένο Φλεβάρη την αναστολή της λειτουργίας όλων των οικοτροφείων στο όνομα της περιστολής των δαπανών, με εξαίρεση το οικοτροφείο στην ΕΠΑΣ Γαλαξιδίου που θα στεγάσει μόνο ανήλικους μαθητές. Μάλιστα τον Ιούνη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕΚ αποφάσισε πως όσοι μαθητές της ΕΠΑΣ Γαλαξιδίου διακόψουν αναιτιολόγητα τη φοίτησή τους θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το ποσό των 500 ευρώ για το διάστημα που έμειναν στο οικοτροφείο και μάλιστα αναφέρει πως «το ποσό αυτό θα εισπράττεται με κάθε νόμιμο μέσο».

Σύμφωνα με τους σπουδαστές, στο οικοτροφείο της Αναβύσσου πέρσι στεγάζονταν και σιτίζονταν περισσότεροι από 150 μαθητές, ανάμεσα στους οποίους πολλοί πρωτοετείς από την επαρχία που τώρα, για να συνεχίσουν στο δεύτερο έτος της σχολής, πρέπει αναγκαστικά να νοικιάσουν σπίτι. Επιπλέον, το κλείσιμο του οικοτροφείου επιτείνει το πρόβλημα της μεταφοράς από και προς τη σχολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εισιτήριο του ΚΤΕΛ από την Αθήνα μέχρι την Ανάβυσσο κοστίζει 4,70 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να προτιμούν να χρησιμοποιούν τη γραμμή του ΟΑΣΑ που φτάνει μέχρι τη Σαρωνίδα, προκειμένου να περιορίζουν το κόστος του εισιτηρίου στα 1,60 ευρώ, έστω κι αν έτσι είναι αναγκασμένοι να περπατούν περίπου 4 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στη σχολή.