ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε τρεις φτωχές οικογένειες
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012

Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη Λάρισα
Με άμεσες και δυναμικές παρεμβάσεις το εργατικό λαϊκό κίνημα επέβαλε την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια φτωχών και ανήμπορων οικογενειών στη Λάρισα. Η ΔΕΗ για να εκβιάσει για την πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος που καθυστερούν - μαζί και του «χαρατσιού» για τα ακίνητα - δε διστάζει να κόψει την ηλεκτροδότηση σε σπίτια λαϊκών οικογενειών. Ομως, η αποφασιστική παρέμβαση την ανάγκασε να «κάνει πίσω». Αυτό αποδεικνύουν τα παρακάτω παραδείγματα από τη Λάρισα.

1. Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα προχτές, όταν η ΔΕΗ άφησε χωρίς ρεύμα το μικρό φτωχόσπιτο στο οποίο ζει μόνος του παραπληγικός! Σε κατάσταση απόγνωσης ο παραπληγικός κατάφερε να επικοινωνήσει, τηλεφωνικά, με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και, κλαίγοντας, ζήτησε βοήθεια. Αμέσως, δυο μέλη του ΔΣ του ΕΚΛ πήγαν στο σπίτι του και από κει επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με αρμοδίους της ΔΕΗ για να τους εξηγήσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν την επανασύνδεση της παροχής. Ομως, η επικοινωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή και οι δυο εκπρόσωποι του ΕΚΛ, μπροστά στους κινδύνους για τον παραπληγικό που εγκυμονούσε η κατάσταση, αποφάσισαν να επιχειρήσουν μόνοι τους την επανασύνδεση του ρεύματος, αξιοποιώντας και τις γνώσεις τους περί ηλεκτρολογικών. Βρήκαν, λοιπόν, το ρολόι σύνδεσης και έκαναν την επανασύνδεση του ρεύματος, επιφυλασσόμενοι να έλθουν, αργότερα, σε επαφή με τη ΔΕΗ για την τελική διευθέτηση του προβλήματος.

2. Το δεύτερο περιστατικό έγινε, πριν λίγες μέρες, πάλι στην πόλη της Λάρισας, όταν η ΔΕΗ επιχείρησε να κόψει το ρεύμα στο σπίτι δημοτικής υπαλλήλου, η οποία αδυνατούσε να πληρώσει το λογαριασμό, καθώς, μετά τις περικοπές του μισθού της και την υψηλή δόση του στεγαστικού δανείου, καλείται να ζήσει την οικογένειά της (μονογονεϊκή), με 78 ευρώ μήνα και ζητούσε ρύθμιση των χρεών της, αλλά την αρνούνταν η Επιχείρηση. Η άμεση και δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Ν. Λάρισας, που οργάνωσε αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει διακοπή ρεύματος και να δεχθεί η ΔΕΗ τη ρύθμιση του χρέους με βάση την οικονομική δυνατότητα της εργαζόμενης.

3. Το τρίτο περιστατικό αφορά στην πόλη της Ελασσόνας, όπου κόπηκε το ρεύμα σε σπίτι φτωχής συνταξιούχου. Η αγωνιστική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ελασσόνας και μάλιστα δυο φορές - την πρώτη φορά προχώρησε σε διάβημα και τη δεύτερη σε κατάληψη των τοπικών γραφείων της ΔΕΗ - ανάγκασε την Επιχείρηση να προχωρήσει σε επανασύνδεση της παροχής ρεύματος στο σπίτι της γυναίκας.