ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα φοροεπιδρομή κατά των εργαζομένων
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012

Από πρόσφατη διαδήλωση στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Τη νέα αντιλαϊκή επίθεση παρουσίασε χτες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή», παραδέχτηκε πως πρόκειται για «τεράστια φορολογική προσαύξηση» και προειδοποίησε πως σχεδιάζονται στο προσεχές μέλλον νέα μέτρα λιτότητας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τα μέτρα, ο Πορτογάλος υπουργός ανακοίνωσε πως από το 2013 θα υπάρξει αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος, δίνοντας παράδειγμα πως η μέση φορολόγηση στο εισόδημα θα αυξηθεί από το 9,8% στο 13,2%, ενώ παράλληλα θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 4% σε όλα τα εισοδήματα για το 2011. Θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης για την ακίνητη ιδιοκτησία, ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, ειδικός φόρος για τα τσιγάρα, καθώς και μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών σε πέντε από 8 που ήταν έως σήμερα. Για να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, υποστήριξε πως θα υπάρξει αύξηση φόρων επί του κεφαλαίου, καθώς και χρηματοοικονομικών συναλλαγών στη χώρα, κ.ά.

Προηγούμενα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο είχε αναγκαστεί και κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις να πάρει πίσω τις διακηρύξεις για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο 18% από το 23,75% και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το 11% στο 18% σε μια κίνηση αναδίπλωσης, σπεύδοντας ωστόσο να ανακοινώσει πως θα τις αναπληρώσει με άλλες «εναλλακτικές λύσεις». Η επίθεση του κεφαλαίου στην Πορτογαλία αποσκοπεί στο να βγει αυτό με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα κερδοφορίας του με ισοπεδωμένα τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και αυτή τη βδομάδα με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας και της φτώχειας που διευρύνεται στη χώρα.