ΠΑΣΥ
Ξεσηκωμός για τη ΔΩΔΩΝΗ

Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012

Eurokinissi

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ
Τη δρομολόγηση των κυβερνητικών σχεδιασμών που συναποφασίστηκαν μαζί με την τρόικα για ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ συνιστά η αναγγελία της υπό εκκαθάρισης ΑΤΕ για την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς των μετοχών που κατέχει στη ΔΩΔΩΝΗ με το κοινοπρακτικό σχήμα «SI» με σύνθεση 90% η Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού και 10% η ΣΙΜΟΣ Food Group ΑΕ, έναντι τιμήματος περίπου 21 εκατ. Αλλη μια σημαντική μεταποιητική βιομηχανική μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων μετά τη ΡΟΔΟΠΗ, την ΑΓΝΟ και τον ΟΛΥΜΠΟ, παραδίδεται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυγατίσει τα κέρδη του μέσα από το βάθεμα εκμετάλλευσης κτηνοτρόφων και εργαζομένων. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ θα τσακίσει το αγροτικό εισόδημα, σημαίνει απολύσεις εργαζόμενων, είναι εις βάρος της διατροφής του λαού.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ και τις συνέπειες που αυτή θα έχει, η ΠΑΣΥ στα Γιάννενα προχωρά σε αγροτική κινητοποίηση την Τετάρτη και ώρα 11 το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας διεκδικώντας να παρθεί πίσω η κυβερνητική απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να ματαιώσουν στην πράξη την ιδιωτικοποίηση. Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτοσυνεταιριστικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και να σχεδιαστεί η ανάπτυξή τους για παραγωγή που να καλύπτει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από την άλλη ακόμη και σήμερα με την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΩΔΩΝΗΣ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ηπείρου μαζί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων εξακολουθούν να υπονομεύουν τον αγώνα απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, επιδιώκουν να κάνουν συνεργούς στο έγκλημα τους κτηνοτρόφους. Διαφωνούν με την επιλογή του αγοραστή της ΔΩΔΩΝΗΣ και όχι με αυτή καθεαυτή την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των αγροτοσυνεταιριστικών βιομηχανικών μονάδων, διαμαρτύρονται για την εξευτελιστική τιμή πώλησης λες και τα λεφτά που θα εξοικονομήσουν οι τραπεζίτες και το αστικό κράτος από την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ θα πάνε σε παραγωγούς. Καλλιεργούν αυταπάτες για οφέλη των κτηνοτρόφων από άλλο επιχειρηματικό όμιλο - ιδιοκτήτη της ΔΩΔΩΝΗΣ, άλλο σχήμα ιδιωτικοποίησης μέσω των «φυσικών φορέων». Προπαγανδίζουν από την Παρασκευή πως η ΔΩΔΩΝΗ βρίσκεται δήθεν σε κατάληψη.

Ταυτόχρονα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ρόλο «σκηνοθέτη» και «οικοδεσπότη» στήθηκε την Κυριακή ένα θέατρο υποκρισίας και εμπαιγμού στα ΜΜΕ από βουλευτές και παράγοντες των κομμάτων της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που αφού εκτέλεσαν την απόφαση ιδιωτικοποίησης τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται τα ιερά και όσια της ΕΕ η οποία άναψε το πράσινο φως με το μνημόνιο Ι για ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων αγροτοσυνεταιριστικών βιομηχανικών μονάδων.

Η ΝΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ τονίζεται:

«Συνεργοί στο έγκλημα αυτό οι φτωχοί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να γίνουν. Οι επιχειρηματικές κόντρες και κερδοσκοπικές διαμάχες για την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ που επανέρχονται ακόμη και σήμερα με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ως "αγωνιστικός προσανατολισμός" και "πάλη" των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν τους αφορά. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη οι αγροτοκτηνοτρόφοι να απομονώσουν τις δυνάμεις εκείνες στο αγροτικό κίνημα που είτε καλούν όπως οι Ενώσεις τους αγροτοκτηνοτρόφους να διαλέξουν άλλο δήμιο - ντόπιο αγοραστή - για τη ΔΩΔΩΝΗ, είτε όπως ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός επιλέγουν άλλο σχήμα ιδιωτικοποίησης μέσω των "φυσικών φορέων". Να απομονώσουν ταυτόχρονα όλους εκείνους τους βουλευτές και παράγοντες που από τη μια συμβάλλουν στο ακέραιο για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και από την άλλη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και ότι τους πήρε τάχα ο πόνος για τη Δωδώνη και τους παραγωγούς.

Καλλιεργείται επίσης αποπροσανατολιστικά στον αγροτικό κόσμο ως σκάνδαλο η επιλογή του συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου και το χαμηλό τίμημα εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗΣ. Η ΔΩΔΩΝΗ όμως, όπως και οι υπόλοιπες μεταποιητικές βιομηχανικές μονάδες βγαίνουν στο σφυρί για να αυγατίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ετσι λοιπόν και ο διαγωνισμός για τη ΔΩΔΩΝΗ ένα και μοναδικό σκοπό είχε: την αγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ από οποιοδήποτε επιχειρηματικό όμιλο σε όσο το δυνατό καλύτερη γι' αυτόν τιμή με στόχο την αύξηση των κερδών του μέσα από βάθεμα της εκμετάλλευσης κτηνοτρόφων και εργαζομένων. Ηταν διαγωνισμός των καπιταλιστών, διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και αυτό είναι από μόνο του σκάνδαλο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι καλούνται να παλέψουν να μη γίνει πράξη το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτοσυνεταιριστικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και να σχεδιαστεί η ανάπτυξή τους για παραγωγή που να καλύπτει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου».