ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολεμικό κλίμα στη μεθόριο
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012

Ο τουρκικός στρατός ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ατμόσφαιρα πολέμου συνεχίζει να επικρατεί στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου για έκτη συνεχόμενη μέρα χτες ο τουρκικός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού σε οβίδα που ρίφθηκε από το συριακό στο τουρκικό έδαφος. Η εικόνα, σχεδόν απαράλλαχτη, επαναλήφθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, χωρίς να υπάρχουν θύματα από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τοπικών αρχών, ενώ άγνωστο παραμένει τι συνέπειες είχαν τα τουρκικά αντίποινα προς το συριακό έδαφος. Παραμένει επίσης άγνωστο ποιος εκτοξεύει αυτές τις ρουκέτες, αλλά λειτουργούν ως το πρόσχημα για την Τουρκία. Στο επίκεντρο των ανταλλαγών πυρών είναι η τουρκική επαρχία Χατάι και η γειτονική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, με τα περισσότερα συμβάντα να καταγράφονται στη, μεταξύ τους, μεθόριο όπου μαίνονται και μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και συριακού κυβερνητικού στρατού.

Αργά χτες, οβίδα από τη Συρία έπληξε και το έδαφος του βόρειου Λιβάνου, κοντά στο μεθοριακό χωριό Αμπουντιγιέ, και ακολούθησε, σύμφωνα με ντόπιους, μικρή ανταλλαγή πυρών χωρίς να προκληθούν θύματα μεταξύ των Λιβανέζων. Αρκετοί κάτοικοι των μεθοριακών περιοχών στο Λίβανο έχουν, εδώ και καιρό, απομακρυνθεί και ο λιβανικός στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του.

Ως το χειρότερο σενάριο που γίνεται πραγματικότητα χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Συρία και το πολεμικό κλίμα στα σύνορα ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του και το Γενικό Επιτελείο Στρατού βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις. Ο Α. Γκιουλ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να καταλήξει σε μία «αποτελεσματική και ουσιαστική λύση», διαμηνύοντας ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολούθησε να εξαπολύει απειλές, προς όποιον επιχειρήσει να απειλήσει τα τουρκικά σύνορα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση θα καταπνιγεί. Επίσης, επανέλαβε ότι η εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο προς την κυβέρνηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις εφόσον χρειαστεί, δε σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει πόλεμο, αλλά έχει «αποτρεπτικό ρόλο».

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Σύρος αντιπρόεδρος, Φαρούκ αλ Σαράα, θα μπορούσε να «αντικαταστήσει» τον σημερινό Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, στην ηγεσία μιας συριακής μεταβατικής κυβέρνησης, ως πρόσωπο «αποδεκτό» από τους αντικαθεστωτικούς. Η αντίδραση της συριακής ηγεσίας ήταν έντονη.

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζόχμπι, τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι εκφράζουν «κραυγαλέα αμηχανία και δυσφορία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο» εκ μέρους της Τουρκίας. «Δεν είμαστε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αντέτεινε ο αλ Ζόχμπι, καλώντας την τουρκική ηγεσία να σταματήσει να καταστρέφει το μέλλον «του αδελφού τουρκικού λαού».

Τον κίνδυνο «εξαιρετικά μεγάλης κλιμάκωσης που ήδη έχει αντίκτυπο στο Λίβανο και στις άλλες γειτονικές χώρες» επαναδιατύπωσε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, και ζήτησε εκ νέου να τερματιστούν άμεσα οι μάχες και η ροή όπλων και προς τις δύο πλευρές, ενώ απηύθυνε έκκληση και για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια. Ανήσυχος δήλωσε υποκριτικά και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, για το ενδεχόμενο «περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης στα γειτονικά κράτη». Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι εφόσον εκλεγεί «θα εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς για να τελειώνουν με τον Ασαντ», εννοώντας προφανώς ότι θα το πράξει εντονότερα και πιο απροκάλυπτα από ό,τι ήδη συμβαίνει.

Μάχες και ελιγμοί από τους αντικαθεστωτικούς

Εντός Συρίας, σκληρότατες μάχες μαίνονταν χτες στις συνοικίες Μιντάν, Σαχούρ, Σαλαχεντίν και Σάιφ αλ Ντάουλα, στο Χαλέπι, ενώ συνεχιζόταν η πολιορκία της Κάρακ αλ Σάλκι, στο νότο, από τα κυβερνητικά στρατεύματα για τρίτη μέρα. Την Κυριακή παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Τέλος, το λεγόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που προβάλλεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ως κύριος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα στην Ντόχα του Κατάρ προκειμένου να προσχωρήσουν σε αυτό και άλλες οργανώσεις, προσπαθώντας μάλλον να φανεί, έστω, ότι ικανοποιεί το βασικό αίτημα των ισχυρών του συμμάχων περί «ενότητας». Πάντως, έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με την έτερη μεγάλη οργάνωση, την Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με τους ισλαμιστές, έχει κατακεραυνώσει την παρουσία ξένων μαχητών, αρνείται την ένοπλη δράση και βρίσκεται σε επαφές και με Ρωσία και Κίνα.