ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμεσα βήματα πάλης

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες εκπρόσωποι του ΜΑΣ

Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012

Από τη χτεσινή συνέντευξη
Το επόμενο διάστημα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα πρωτοστατήσει στον ξεσηκωμό φοιτητών και σπουδαστών, ενάντια στη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, με δυναμικές πρωτοβουλίες, γενικές συνελεύσεις, οργάνωση της πάλης σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο, κοινές πρωτοβουλίες με το εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ και την ΟΓΕ. Αυτό ανακοινώθηκε μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ.

Ο Τ. Μαμαλούγκας από το Πολυτεχνείο, η Μ. Σαϊτά από τη ΣΘΕ και ο Γ. Βασιλείου από τη Φιλοσοφική, παρουσίασαν τις επιπτώσεις από τις αλλαγές που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ.

Οπως σημείωσαν, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν να αντιμετωπίσουν:

-- Την κατάργηση της δωρεάν χορήγησης συγγραμμάτων, που είναι ανάμεσα στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ετσι, για παράδειγμα, ο πρωτοετής φοιτητής Ιατρικής θα κληθεί να πληρώσει 800 ευρώ το χρόνο για τα βιβλία που χρειάζεται, ενώ ο φοιτητής ενός τμήματος του ΤΕΙ περίπου 200 - 400 ευρώ.

-- Οι λέσχες σίτισης και οι εστίες οδηγούνται στο κλείσιμο ή το ξεπούλημα. Χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν πλέον δικαίωμα σίτισης, καθώς οι εισοδηματικές προϋποθέσεις έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

-- Τις τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές σε όλα τα Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που οδηγούν στην αναβολή μαθημάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν για ένα πτυχίο διαβατήριο για την ανεργία.

-- Τις επιπτώσεις τις πετσοκομμένης χρηματοδότησης, που αφήνει εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλα τα Ιδρύματα στον αέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του ΑΠΘ, που 20 χρόνια τώρα είναι σε καθεστώς ομηρίας από εργολάβους, πρυτάνεις και κυβερνήσεις, και τώρα είναι απλήρωτοι για μήνες.

-- Το τεράστιο κόστος σπουδών (π.χ. αναλώσιμα, εργαστηριακός εξοπλισμός) ανάλογα με τη σχολή και το αντικείμενο. Για παράδειγμα οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής και του Εικαστικού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν κατά μέσο όρο 400 - 600 ευρώ το εξάμηνο για εκτυπώσεις, μακέτες, υλικά κ.τ.λ.

Οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ, παρουσιάζοντας τις επόμενες δράσεις τους, ανέφεραν:

«Ζυμώνουμε» σε κάθε αμφιθέατρο την πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη γενικής απεργίας στις 18/10. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της. Παλεύουμε για αποφάσεις σε κάθε έτος, σε κάθε εξάμηνο, σε κάθε αμφιθέατρο.

Mπλοκάρουμε με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, τις εκλογές για την ανάδειξη των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθώς και τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για το Συμβούλιο του ΑΠΘ.

Στο ΤΕΙΘ, το ΜΑΣ θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία νέων φοιτητικών συλλόγων.