Η Ζάκυνθος τιμά τον Αλέκο Ξένο
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Ζακυνθινού συνθέτη - αγωνιστή του ΕΑΜ, Αλέκου Ξένου. Στα πλαίσια του «Ετους Αλέκου Ξένου», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακύνθου, θα πραγματοποιηθεί τριήμερο αφιέρωμα, από σήμερα μέχρι την Κυριακή.

Σήμερα (8.30 μ.μ.) την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης και Ακης Λαδικός, αντίστοιχα. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Η εποχή των Κενταύρων - ο μουσουργός Αλέκος Ξένος», μετά από προλόγισμα του σκηνοθέτη. Ο πιανίστας Διονύσης Σεμιτέκολος θα ερμηνεύσει το έργο «Φαντασία». Οι Δημήτρης Ποταμίτης (μαντολίνο) και Διονύσης Μπουκουβάλας (πιάνο) θα παίξουν το «Χορό - Τραγούδι», έργο του Αλέκου Ξένου για τη Ζάκυνθο.

Αύριο για τον συνθέτη θα μιλήσουν οι Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Διονύσης Μπουκουβάλας, Νίκος Καριώτης, Διονύσης Σεμιτέκολος, Στέλιος Τζερμπίνος, Βύρωνας Φιδετζής, και το απόγευμα οι Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Θόδωρος Αντωνίου, Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Θα ακολουθήσει (8.30 μ.μ.) συναυλία της χορωδίας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Μαρσύας», με χορωδιακές συνθέσεις του Αλ. Ξένου, σε διεύθυνση Νίκου Καριώτη. Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα των Νικ. Βρεττάκου, Αγγ. Σικελιανού, Γ. Ρίτσου, Κ. Παλαμά κ.ά., καθώς και το πασίγνωστο αντάρτικο τραγούδι του Αλέκου Ξένου «Του Αρη», σε στίχους Ν. Φλέγκα - Παπαδάκη.

Την Κυριακή (8.30 μ.μ.) η παιδική χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου θα παρουσιάσει 7 τραγούδια από το έργο «Παιδικά τραγούδια» σε ποίηση Χάρη Σακελλαρίου και Γιώργου Μουρέλου (διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Αμπελάς). Θα ακουστεί μια ιστορική ηχογράφηση με τον αξέχαστο Δημήτρη Λάγιο να τραγουδά το «Ακρα του τάφου σιωπή» από την καντάτα «Ελεύθεροι πολιορκημένοι». Η Στέλλα Τσάνη (βιολί) και Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος (πιάνο) θα ερμηνεύσουν τη «Σονάτα για βιολί και πιάνο» (1958) του Αλέκου Ξένου. Ο συγγραφέας Νίκιας Λούντζης θα παρουσιάσει τη «Συμφωνία της Αντίστασης», εμβληματικό έργο του συνθέτη.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι Νίκιας Λούντζης και Ιάκωβος Κονιτόπουλος.