ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εφαρμόζουν τον «τρομονόμο» πριν ψηφιστεί!
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001

Ξεμαλλιάσματα, σε βάρος κρατουμένων, στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, όπου αποφάσισαν να εφαρμόσουν την «τρομονομοθεσία» πριν, καν, γίνει νόμος του κράτους!

Οπως έχει καταγγείλει ο δικηγόρος Γ. Ιερόπουλος, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πήραν τρίχες από το κεφάλι δυο πελατών του, παρά τις αντιδράσεις τους, προκειμένου να εξεταστεί το γενετικό τους υλικό. Χρησιμοποιώντας απειλές και ότι θα τους κατηγορήσουν για απείθεια πήραν τρίχες από τους Θωμά Φουρλή, 27 χρόνων και τον 21χρονο Θόδωρο Γκινάλα. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι οι αστυνομικές αρχές ενήργησαν μετά από εισαγγελική εντολή. Στην περίπτωση αυτή οι αρχές εφάρμοσαν νόμο που δεν υπάρχει! Ηδη ο συνήγορος των δυο νέων έχει υποβάλει μήνυση κατά του εισαγγελέα που έδωσε την εντολή και κατά των αστυνομικών που την εφάρμοσαν. Επίσης, έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, προκειμένου να αφαιρεθεί το δείγμα από τη δικογραφία.

Οι δυο νέοι πιάστηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη και κατηγορούνται ότι τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης. Οι δύο από αυτές εξερράγησαν σε υποκατάστημα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στην είσοδο των γραφείων της Επιθεώρησης Υγείας. Προχτές, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους στα δικαστήρια και για αρκετές ώρες, το κτίριο των δικαστηρίων αστυνομοκρατούνταν. Τρεις από τις τέσσερις πόρτες ήταν κλειδωμένες, ενώ η τελευταία φυλασσόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Αυτή δεν επέτρεπε την είσοδο σε πολίτες και δικηγόρους, παρά μόνο, μετά από αυστηρό σωματικό έλεγχο. Δεν επιτράπηκε η είσοδος σε πολλούς πολίτες.

Οι Θ. Φουρλής και Θ. Γκινάλας, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι διώκονται για τις πολιτικές τους απόψεις. Ο συνήγορος υπεράσπισης Γ. Ιερόπουλος έχει καταγγείλει ότι υπάρχουν μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην ανακρίτρια ότι την ήμερα των περιστατικών οι φερόμενοι ως δράστες ήταν μαζί τους σε δημόσιο χώρο. Οι δυο νέοι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι και έχουν οδηγηθεί στις φυλακές Διαβατών. Οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται είναι προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών από κοινού, έκρηξη τετελεσμένη κατ' εξακολούθηση και απόπειρα έκρηξης από κοινού.


Με ανακοίνωση της η γραμματεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει το γεγονός και τονίζει την ανάγκη ενός μετώπου αντίστασης κατά του «τρομονόμου».

Δηλώσεις γεμάτες υποκρισία

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, δήλωσε χτες ότι «δε γίνεται λόγος για αλλαγή του πνεύματος και του γράμματος σε γενικές γραμμές αυτού του νομοσχεδίου». Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, σε εκπομπή του «ALTER» δήλωνε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές. «Καλώ σε συζήτηση, είπε, μπορεί να μεταπειστώ. Γι' αυτό, το νομοσχέδιο δεν το κατέθεσα στη Βουλή, το έδωσα στους φορείς και περίμενα τις απόψεις τους».

Μόνον ως υποκριτική μπορεί να εκληφθεί αυτή η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, αν ληφθεί υπ' όψιν η παραπάνω δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, και οι ανώτατες εισαγγελικές αρχές φέρονται να είναι δυσαρεστημένες, γιατί δεν κλήθηκαν να εκφέρουν τη γνώμη τους κατά την προετοιμασία του νομοσχεδίου.