ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πετυχημένο διήμερο εκδηλώσεων στη Γερμανία

Στην Ερφούρτη και στο Μπούχενβαλντ έγιναν οι εκδηλώσεις για τον Ερνστ Τέλμαν και το κομμουνιστικό κίνημα στη Γερμανία τα χρόνια 1918-1945

Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012

Στο μνημείο στο Μπούχενβαλντ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το διήμερο εκδηλώσεων της Οργάνωσης Γερμανίας της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια και φέρνει σε επαφή τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ με την ιστορία του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Μετά το Τρίερ, το Βερολίνο και το Νταχάου, το φετινό διήμερο πραγματοποιήθηκε σε Ερφούρτη - Μπούχενβαλντ και ήταν αφιερωμένο στον κομμουνιστή ηγέτη Ερνστ Τέλμαν, πρόεδρο του ΚΚ Γερμανίας, την περίοδο 1924-1933, και τη δράση του γερμανικού κομμουνιστικού κινήματος τα χρόνια 1918-1945, δηλαδή τα χρόνια από τη Γερμανική Επανάσταση του 1918-1919, τη συγκρότηση της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», έως την άνοδο του ναζισμού και την Αντιφασιστική Νίκη.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που έφτασαν από κάθε γωνιά της Γερμανίας. Το Σάββατο έγινε στην Ερφούρτη εκδήλωση, με θέμα: «Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις. Ιστορικά διδάγματα για την πάλη σήμερα» με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι από την Οργάνωση Θουριγγίας του Γερμανικού ΚΚ, τη Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ) και τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας.

Μπροστά στο άγαλμα του Ερνστ Τέλμαν
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κολαστήριο - στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, όπου τον Αύγουστο του 1944 οι δήμιοι των Ναζί με εντολή της αστικής τάξης της Γερμανίας δολοφόνησαν τον Ερνστ Τέλμαν, καθώς και άλλους κομμουνιστές, 8.000 Σοβιετικούς στρατιώτες και άλλους αγωνιστές. Εκεί οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Τέλμαν μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά και στο άγαλμα του Τέλμαν στη Βαϊμάρη.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο μνημείο του Μπούχενβαλντ, το οποίο ονομάζεται «Ο Ορκος του Μπούχενβαλντ» που φτιάχτηκε από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) το 1958. Ενας όρκος για την πάλη ενάντια στο φασισμό, ένας όρκος για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, που εκείνη την περίοδο οικοδομούνταν στην DDR.