ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Μοιράζει εγγυήσεις σε μονοπώλια και δανειστές

Επιδεικνύει στη Σύνοδο Κορυφής τη ραγδαία φτωχοποίηση του λαού

Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012

Μία είναι η λύση και μία η ελπίδα για το λαό: Να νικήσει αυτός και όχι τα μονοπώλια
Τη συμφωνία με την τρόικα στο πακέτο των 13,5 δισ. και την «φαστ τρακ» υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και την αποδεδειγμένη στην πράξη αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει «διά πυρός και σιδήρου» το σύνολο των μέτρων, κατέθεσε ως «εχέγγυα» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η κυβέρνηση, για να αποσπάσει ως αντάλλαγμα μια «θετική δήλωση» στα συμπεράσματα, δηλαδή την πολιτική στήριξη των εταίρων και δανειστών στην απρόσκοπτη προώθηση της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής τους.

Ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος εδώ και καιρό είχε προαναγγείλει, προσήλθε στη σύνοδο της ΕΕ έχοντας κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών. Την επίτευξη της συμφωνίας, κοντά στα μεσάνυχτα της Τρίτης, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη με επίσημη κοινή ανακοίνωση η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, σε δική του πανομοιότυπη γραπτή δήλωση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επισημαίνουν ότι κατέληξαν στα «περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων» και πως οι «συζητήσεις για τα εκκρεμή ζητήματα θα συνεχιστούν, με στόχο να επιτευχθεί η πλήρης συμφωνία τις επόμενες μέρες». Το ίδιο και ο Γ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες» και ότι «υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βουκουρέστι, είπε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ώστε να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου και η χώρα να κινηθεί προς την ανάκαμψη», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στα Εργασιακά, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ευαγγέλιο η ανταγωνιστικότητα

Τον πραγματικό λόγο, που δεν έχει να κάνει με την εκταμίευση της δόσης και τη διαχείριση του χρέους, τον αποκάλυψε ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του στη σύνοδο του ΕΛΚ και δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

«Αυτή είναι η λέξη κλειδί για το επόμενο μεγάλο βήμα που έχουμε μπροστά μας: Η ανταγωνιστικότητα!», δήλωσε, επισημαίνοντας αμέσως μετά ότι «η δημοσιονομική κρίση, η κρίση χρέους, η δημογραφική κρίση, τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ή και στο πρόσφατο παρελθόν, εδώ ή αλλού, είναι οι διαφορετικές πτυχές του ίδιου προβλήματος: Χάνουμε έδαφος στην ανταγωνιστικότητα».

Ο ίδιος είπε ότι «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε αν δεν ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωσή μας, αν δε γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί», επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή του στην ενίσχυση του στόχου της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της δραστικής συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε τη συμφωνία της κυβέρνησης στις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που βρίσκονται στο «τραπέζι» των συνομιλιών με την τρόικα. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία», τόνισε στην ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος παρουσίασε τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησης, κομπάζοντας για τη ραγδαία φτωχοποίηση του λαού. Είπε μεταξύ άλλων: «Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες!».

Τα ίδια επανέλαβε ο Α. Σαμαράς και στη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να ολοκληρώσει την αποστολή της». Ο ίδιος - σύμφωνα με πληροφορίες - έθεσε το ζήτημα της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητώντας να υπάρχει «επαρκής χρηματοδότηση».

Ετοιμάζουν και το επόμενο πακέτο

Παράγοντες της συγκυβέρνησης προσδιορίζουν το πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στα 13,5 δισ. ευρώ, ποσό που το επιμερίζουν σε 11 δισ. από περικοπές στις δαπάνες και σε «περίπου 2,5 δισ. ευρώ» από τους αντιλαϊκούς φόρους και τα άλλα χαράτσια, που θα βάλουν σε εφαρμογή ακόμη και με αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 2012.

Ηδη και πριν καν πέσουν οι επίσημες υπογραφές, προετοιμάζουν και τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα. Το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης» της δημοσιονομικής προσαρμογής, που βρίσκεται στο τραπέζι, θα απαιτήσει επιπλέον ποσά ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως οι ίδιοι ομολογούν. Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα συνέκλιναν ακόμα στις «εκτιμήσεις» ως προς το βαθμό της βύθισης του παραγόμενου ΑΕΠ. Για την ερχόμενη χρονιά (2013) το βλέπουν να κατρακυλάει σε ποσοστό 4,2%.

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικές «διαρροές», η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει «μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη», ενώ και η λεγόμενη «έκθεση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους» θα δημοσιοποιηθεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς πριν από τις αμερικανικές εκλογές (6 Νοέμβρη).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ακόμα ότι η τρόικα θεωρεί αναγκαίες για την εκταμίευση της δόσης όχι μόνο τις 89 προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά και την εφαρμογή όσων αντιλαϊκών ανατροπών εκκρεμούν από το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η έγκριση από το Γιούρογκρουπ δεν είναι αρκετή για την εκταμίευση της δόσης, αλλά χρειάζεται και ψήφιση των μέτρων.

Από την πλευρά του Μέγαρου Μαξίμου προεξοφλούσαν τις προηγούμενες μέρες ότι τα μέτρα στο σύνολό τους θα περάσουν από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες και με τις ψήφους και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.