ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Εναρξη διαλόγου με διακήρυξη θέσεων
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012

Αποψη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις δύο αντιπροσωπείες
ΟΣΛΟ.--

Στις 5 Νοεμβρίου στην Αβάνα δίνεται το επόμενο ραντεβού των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC-EP καθώς ο προκαταρκτικός γύρος της Νορβηγίας, που λειτούργησε και ως επίσημη αυλαία έναρξης παρά την ολιγοήμερη καθυστέρηση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τη συνέντευξη Τύπου των δύο αντιπροσωπειών.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μία δημόσια τοποθέτηση των θέσεων και των δύο πλευρών στους πέντε βασικούς άξονες που αποτελούν την επίσημη ατζέντα των διαπραγματεύσεων: την αγροτική ανάπτυξη και την αναδιανομή της γης, τις εγγυήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, των συνδικαλιστών, των πολιτικών οργανώσεων και των κομμάτων κυρίως της αντιπολίτευσης, τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και την ένταξή τους στην πολιτική ζωή, εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του ναρκεμπορίου και η αποκατάσταση των θυμάτων των συγκρούσεων.

«Προσερχόμαστε κρατώντας στα χέρια μας ένα κλαδί ελιάς», υπογράμμισε ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των FARC, προσθέτοντας πως «η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πίεση του χρόνου», ενώ αποσαφήνισε ότι οι FARC επιμένουν στις θέσεις όσον αφορά την ατζέντα των «ριζικών και βαθύτατων κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφέρθηκε στην καταλήστευση του πλούτου της χώρας από τις πολυεθνικές, με ευθύνη των κυβερνήσεων και στην εξαθλίωση που καταδικάζεται η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. «Ειρήνη δε σημαίνει πως θα σιγήσουν τα όπλα», διευκρίνισε ο Ιβάν Μάρκες και πρόσθεσε ότι «προσήλθαμε επιζητώντας ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στη Κολομβία», ωστόσο δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα.

Η διευκρίνιση έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία ειδικά υπό το πρίσμα του παρελθόντος, όπου 2 διαδικασίες ειρηνευτικών συνομιλιών με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων κατέληξαν σε γενοκτονία χιλιάδων αγωνιστών. Το αντάρτικο κίνημα ως μέρος του λαϊκού κινήματος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική καταστολή και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Από την πρώτη συνάντηση, οι FARC πρότειναν την προσωρινή κατάπαυση πυρός και των δύο πλευρών, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο προς το παρόν ο κολομβιανός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.

Από την πλευρά της, η κολομβιανή κυβέρνηση, διά του αντιπροσώπου της πρώην αντιπρόεδρου Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, απάντησε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ή οι ξένες επενδύσεις δεν είναι τμήμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, ενώ συνέχισε ότι η «ειρηνευτική διαδικασία θα είναι επιτυχής εάν είναι σοβαρή, ρεαλιστική και αποτελεσματική», και επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο διάλογος, η έκβαση του οποίου είναι άδηλη, και για την ώρα δεν έχει ακριβές χρονοδιάγραμμα λήξης, γίνεται και με τη συνδρομή εκπροσώπων τεσσάρων χωρών που θεωρούνται ως εγγυήτριες, τη Νορβηγία, τη Χιλή, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.