ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Τοπικές εκλογές στη Δυτική Οχθη

Δε στήνονται κάλπες στη Λωρίδα της Γάζας

Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012

Από τις προετοιμασίες στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ.--

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Παλαιστίνιοι της Δ. Οχθης για να εκλέξουν τοπικά και δημοτικά συμβούλια. Κάλπες δε στήνονται στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η «Χαμάς» αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές κατηγορώντας τη «Φατάχ», που κρατά τα ηνία στη Δυτική Οχθη, ότι παρεμποδίζει την ελεύθερη πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών της σε αυτό το κομμάτι του παλαιστινιακού εδάφους και αρνούμενη τις αντίστοιχες κατηγορίες που η «Φατάχ» εκτόξευσε σε βάρος της.

Από τις εκλογές θα αναδειχθούν 94 νέα τοπικά συμβούλια με 1.000 αιρετούς και την εκλογή τους διεκδικούν περίπου 4.700 υποψήφιοι, εκ των οποίων το 25% είναι γυναίκες και κυρίαρχο θέμα είναι η αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις βουλευτικές του 2006 που έφεραν την πλειοψηφία στην ισλαμιστική «Χαμάς» και τα όσα ακολούθησαν με τις αιματηρές ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις, το 2007, στη Γάζα. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν διεξαχθεί, ήδη, εδώ και περίπου δύο χρόνια βουλευτικές εκλογές και τοπικές αλλά βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγάλες παλαιστινιακές παρατάξεις που σήμερα έχουν «παγώσει». Αφού η «Χαμάς» θα μποϊκοτάρει τη διαδικασία, το ενδεχόμενο ποσοστό που θα λάμβανε εκτιμάται ότι θα μπορέσει να προσεγγιστεί μέσα από το ποσοστό της αποχής που θα καταγραφεί. Στις τοπικές εκλογές το 2005, η αποχή δεν είχε ξεπεράσει το 20%.

Βέβαια, μπορεί η προσέγγιση αυτή να αποβεί παραπλανητική καθώς και πολλοί υποψήφιοι της «Φατάχ» συμμετέχουν ως αντίπαλοι υποψήφιοι μεταξύ τους και υπάρχουν και πολλοί ανεξάρτητοι.