Συναυλία - αποχαιρετισμός του Δ. Αγραφιώτη
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012

Τιμητική συναυλία για τον αποχαιρετισμό του Δημήτρη Αγραφιώτη θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (26/10, 8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»). Ο 80χρονος αρχιμουσικός θα διευθύνει την ΚΟΑ, παρουσιάζοντας το έργο του «Τρίπτυχο», καθώς και τη Δεύτερη Συμφωνία του Ρόμπερτ Σούμαν (1810 - 1856) και το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Φρεντερίκ Σοπέν (1810 - 1849), με σολίστ τον νεαρό, εξαίρετο πιανίστα Απόστολο Παληό.

Το «Τρίπτυχο» γράφτηκε από τον Δημήτρη Αγραφιώτη το καλοκαίρι του 1979 και είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Στόχος του δημιουργού είναι να παρακολουθήσει με τη μουσική το ρυθμό του ποιητικού λόγου και να εκφράσει με νότες τις έννοιες και τις σκέψεις του ποιητή.

Ο αρχιμουσικός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Με υποτροφίες, σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Μόναχο, στο Βερολίνο και στο Σάλτσμπουργκ, από την Ακαδημία του οποίου πήρε δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας. Εγινε βοηθός του αρχιμουσικού Μπέρνχαρντ Παουμγκάρντνερ, προέδρου του Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ, και διηύθυνε τακτικά την Καμεράτα Ακαντέμικα και την Ορχήστρα του Μοτσαρτέουμ. Παράλληλα συνεργαζόταν με την ΚΟΑ, την ΚΟΘ και την ορχήστρα της ΕΛΣ. Διετέλεσε αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βιρτεμβέργης - Στουτγάρδης, αρχιμουσικός της κρατικής Οπερας της Καρλσρούης κ.ά.

Εχει παρουσιάσει στο εξωτερικό πολλά έργα Ελλήνων συνθετών και δικές του συνθέσεις, αποσπώντας μεγάλα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις (Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης Reutlingen-Stuttgart, το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής του Εθνικού Συμβουλίου της Unesco κ.ά.).