Γέμισε νότες και διάθεση για αγώνα το μηχανουργείο

Πλήθος κόσμου στη συναυλία «Ενα τραγούδι για τους ανέργους» την Κυριακή το βράδυ

Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012

Αποψη από τη συναυλία
Το απόγευμα της Κυριακής η προσέλευση του κόσμου στην έκθεση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εργατικές, λαϊκές οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους από περιοχές του Πειραιά και της Αθήνας, με ξεχωριστή την παρουσία της νεολαίας, πέρασαν την πύλη του μηχανουργείου, κατακλύζοντας το χώρο της έκθεσης ασφυκτικά. Ενωσαν τις φωνές τους με τους καλλιτέχνες που πέρασαν από την εξέδρα και την συναυλία με τίτλο «Ενα τραγούδι για τους ανέργους». Συμμετείχαν οι: Bαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Σαρρής, Γιάννης Λάρδης, Στέφανος Ψαραδάκος, Γρηγόρης Νικολόπουλος.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, όταν με φόντο τα εργαλεία που βρίσκονται στο μηχανουργείο, η ατμόσφαιρα δονήθηκε από το σύνθημα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

«Οποιος γνωρίζει το Πέραμα, πόσες ζωές έχουν χαθεί εδώ, τι όνειρα έχουν χαθεί εδώ και έχουν κερδηθεί και τι αγώνας έχει γίνει, σε τέτοιου είδους μηχανοστάσια, στα ορυχεία, στις φλόγες και τα πυρακτωμένα σίδερα, το να πεις ένα τραγούδι γι' αυτό τον κόσμο, για αυτούς που ζουν τέτοια γεγονότα, τόσο καιρό με τέτοια προβλήματα όπως ανεργία, αυτή η βαρβαρότητα, το να πεις λοιπόν ένα τραγούδι είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις». «Κανένας καπιταλισμός δεν μπορεί να ελέγξει τον άνθρωπο, αν δεν μπορεί να τον ελέγχει και πολιτιστικά. Και το τελευταίο που μπορούν να μας πάρουν είναι το πιστεύω μας και το πιστεύω μας είναι η τέχνη μας, είναι η ελπίδα μας, και με αυτά μπορούμε να αμυνθούμε για να κερδίσουμε το μεροκάματο, είναι δρόμος, είναι τρόπος σκέψης για να διεκδικήσουμε, είναι φύλλο πορείας». Ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στο «Ρ» ο Γιώργος Μεράντζας μόλις κατέβηκε από την εξέδρα ο οποίος ήρθε από το χωριό του τα Τζουμέρκα για να δώσει το παρών του στις εκδηλώσεις και να ερμηνεύσει μέρος από τη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Ρίτσου.