ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Πρωτοβουλία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001

«Θέλουμε πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από αυτά την ιθαγένεια και από εμάς τη μνήμη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αρνηθεί το ελληνικό φως που τα σμίλεψε. Μόνο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να τα χαρίσει στην ανθρωπότητα, κανείς άλλος, όσες προφάσεις κι αν χρησιμοποιεί. Είναι, επομένως, η επιστροφή τους κυρίως ζήτημα ηθικής τάξης».

Είναι μόλις ένα μικρό απόσπασμα από το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Βύρωνα, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο έχει αναπτύξει σημαντικότατες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση: Να επιστραφούν στη χώρα μας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Οι προσπάθειες του δήμου ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε να συσταθεί μια Επιτροπή Διεκδίκησης της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην οποία συμμετέχουν ήδη πολλές προσωπικότητες και φορείς της τοπικής κοινωνίας. Από τότε έως σήμερα, τονίζει ο συγκεκριμένος Δήμος, η Επιτροπή Διεκδίκησης (ΕΔ) διευρύνθηκε με συμμετοχές από όλους τους χώρους της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής, από ανθρώπους «που διαθέτουν πανελλαδικό κύρος και παγκόσμια ακτινοβολία» και συνεχίζει να παραμένει ανοιχτή.

Στη συνέχεια η Επιτροπή Διεκδίκησης συνέταξε μια Ανοιχτή Επιστολή, στην οποία κατατίθενται τα επιχείρημα του δήμου, καθώς και οι λόγοι «που δικαιώνουν το αίτημα της επιστροφής». Η συγκεκριμένη επιστολή διακινείται όλο αυτό το διάστημα, με πρωτοβουλία του Δήμου, στην περιοχή της Αθήνας, «καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα μορφωτικά επίπεδα». Ακολούθησε το ψήφισμα διαμαρτυρίας, βάσει του οποίου συγκεντρώνονται υπογραφές για την ενίσχυση των θέσεων του δήμου.

Απ' το συγκεκριμένο αγώνα δε θα μπορούσαν, ωστόσο, να λείψουν τα παιδιά - μαθητές όλων των σχολείων του δήμου, τα οποία είναι πλήρως ενημερωμένα μέσα από ένα πρόγραμμα - πραγματοποιείται σταθερά κάθε σχολική χρονιά - που αφορά την ιστορική πορεία των Μνημείων της Ακρόπολης στη διαδρομή των 2.500 χρόνων από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα, αλλά και την οδύσσεια των γλυπτών του Παρθενώνα. «Η παρουσίαση του θέματος γίνεται σε ώρες διδακτικές από συνεργάτη μας ιστορικό - μουσειοπαιδαγωγό, με σλάιντς, φωτογραφίες και έντυπο υλικό, μέρος των οποίων είχε την ευγενική καλοσύνη να μας παραχωρήσει το Ιδρυμα "Μελίνα Μερκούρη", του οποίου ο πρόεδρος Ζυλ Ντασσέν έχουμε τη μεγάλη χαρά να συμμετέχει και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τη δράση της Επιτροπής μας», σημειώνει ο Δήμος Βύρωνα.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα εργασίας και έρευνας για τους μαθητές, το οποίο ονόμασε «πλαίσιο εργασίας». Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάη. Οι εργασίες των μαθητών θα παρουσιαστούν σε τριήμερη εκδήλωση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της καταστροφής του Παρθενώνα από τον Λόρδο Ελγιν, και η συγκεκριμένη εκδήλωση θα ενταχθεί στα πλαίσια του 16ου Παιδικού Φεστιβάλ - από 7 έως 18 Μαΐου - το οποίο επίσης θα είναι αφιερωμένο στη «Διεκδίκηση των Μαρμάρων, στην Ιστορική Μνήμη και Παράδοση, στην Ειρήνη».