30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολο και πιο μακριά από την εργατική τάξη

Μόνη ...παραφωνία οι ταξικές δυνάμεις που σάλπισαν αντίσταση, όταν η πλειοψηφία έδινε διαπιστευτήρια «κοινωνικού εταιρισμού»

Παρασκευή 16 Μάρτη 2001

Λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του κεφαλαίου εξαπολύσουν την τελική έφοδο κατά της κοινωνικής ασφάλισης και ενώ ακόμα είναι νωπή στη μνήμη των εργαζομένων η τελευταία αντεργατική παρέμβαση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, άρχισε χτες το 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Κυριακή με τις ψηφοφορίες για ανάδειξη νέας διοίκησης.

Οι φιλότιμες προσπάθειες της πλειοψηφίας να μετατρέψει το Συνέδριο σε φιέστα και να επιβάλει σιωπή νεκροταφείου δεν απέδωσαν. Εξω από το συγκρότημα του πολυτελούς «Αστέρα» διαδήλωναν εργαζόμενοι του υπό ιδιωτικοποίηση ΟΑΕΔ, ενώ μέσα οι αντιπρόσωποι των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων διαδήλωναν: «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», αποδοκιμάζοντας τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση και στο πρόσωπό του την κυβερνητική πολιτική.

Μεσούσης μιας περιόδου όπου τα προβλήματα για την εργατική τάξη της χώρας διογκώνονται απειλητικά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - στο δρόμο της προηγούμενης τριετίας και δίνοντας δείγματα γραφής για το μέλλον - επιβεβαίωσε ότι παραμένει πιστή στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής και της υπονόμευσης κάθε αγωνιστικής προοπτικής του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας. Αλλωστε επικροτήθηκε γι' αυτό και από τους «εκλεκτούς» προσκεκλημένους στο Συνέδριο.

Από την πρώτη κιόλας μέρα των εργασιών του συνεδρίου η πλειοψηφία έσπευσε να επαναλάβει τους όρκους της στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στην ΟΝΕ και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η «παγκοσμιοποίηση», να υπεραμυνθεί των στημένων «κοινωνικών διαλόγων», να προδιαγράψει την παραπέρα κατρακύλα τους στην ίδια ρότα. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τον «πάμφτωχο» απολογισμό δράσης της Συνομοσπονδίας, αντίθετα περίσσευε η έπαρση για να παρουσιαστούν οι συνδιαλλαγές με την εργοδοσία και ο κοινωνικός εταιρισμός ως αγωνιστική δράση.

Από τις εργασίες του συνεδρίου στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης
Αγωνιστική «παραφωνία» στο σκηνικό αυτό η ΔΑΣ, η παρέμβαση του επικεφαλής της Γ. Μαυρίκου και η συνολική της παρουσία στο Συνέδριο. Με μια καταλυτική μεστή παρέμβαση, έθεσε επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, καλώντας τους συνέδρους να «σταθούν όρθιοι» μπροστά στη νέα επίθεση που επέρχεται και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΔΑΣ, ο μοναδικός συνδυασμός που είχε πραγματικά να παρουσιάσει έναν πλούσιο απολογισμό δράσης, δέχτηκε - ίσως γι' αυτό - την επίθεση όλων, με τα ίδια τετριμμένα «επιχειρήματα». Από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Α.Π. ανέσυραν την «παλιατσαρία» περί μετωπικών μη θεσμικών σχημάτων που διασπούν την ενότητα, μαρτυρώντας και μ' αυτό τον τρόπο τον «τρόμο» τους μπροστά στη μαχητική ενωτική και πολύμορφη δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και αντιτάσσοντας στην ενότητα της εργατικής τάξης τη δική τους αθροιστική αντίληψη περί ενότητας, των συγκολλήσεων στην κορυφή μακριά και έξω από τις αγωνίες και τις προσδοκίες των εργαζομένων.

Και σ' αυτό το συνέδριο δεν έλειψαν τα φαινόμενα αποκλεισμού αντιπροσώπων, προερχόμενων από ταξικά συνδικάτα και νομιμοποίησης «ημετέρων» που εκλέχτηκαν με νόθες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» συμφώνησαν και απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ να γίνει ισότιμο μέλος της Συνομοσπονδίας η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, μια ομοσπονδία με αγώνες και καθημερινή δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των 800.000 συνταξιούχων της χώρας. Αντίθετα δεν είχαν κανένα πρόβλημα (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) να νομιμοποιήσουν τους «νόθους» αντιπροσώπους της ΠΝΟ.