ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Τώρα θα κριθούν όλα!»

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του επικεφαλής της ΔΑΣ στο συνέδριο

Παρασκευή 16 Μάρτη 2001

Ο Γιώργος Μαυρίκος στο βήμα του συνεδρίου
Τις δύο γραμμές που συγκρούονται σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα ανέδειξε με την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκος, εστιάζοντας στα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης και ζητώντας από τους συνέδρους να πράξουν το ίδιο, να κρίνουν και να ψηφίσουν με βάση τα έργα και όχι τα λόγια της κάθε παράταξης.

Το πιο ασφαλές και αλάνθαστο κριτήριο για να κάνει κάποιος απολογισμό στο έργο της διοίκησης της ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ο ομιλητής, είναι η πορεία των εργατικών συμφερόντων στο τρίχρονο που πέρασε, να κρίνει με βάση πραγματικούς δείκτες και όχι εικονικές και ψεύτικες περιγραφές.

Επικεντρώνοντας στους δείκτες αυτούς ο Γ. Μαυρίκος τόνισε: «Να συζητήσουμε ποια ήταν η πορεία των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο θεσμός των ΣΣΕ χτυπιέται. Η ΕΓΣΣΕ χάνει το περιεχόμενό της. Απαξιώνεται η αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Σήμερα πιο δύσκολα η εργατική οικογένεια αγοράζει τα προς το ζην, τη μόρφωση, την υγεία, αγοράζει τα πάντα».

Να κουβεντιάσουμε για τις εργασιακές σχέσεις, κάλεσε τους συνέδρους ο ομιλητής και αναρωτήθηκε: «Ενισχύεται ή χτυπιέται η πλήρης απασχόληση; Γενικεύεται το 8ωρο ή η κατάργησή του; Θα απασχοληθούμε με τη διάλυση του δημόσιου τομέα, το ξεπούλημα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, εμπορευματοποίηση υγείας, παιδείας; `Η μήπως όταν ο Μητσοτάκης ξεπούλαγε ήταν έγκλημα και τώρα που ο Σημίτης μοσχοπουλά είναι πανδαισία;

Θα μιλήσουμε για τους 600.000 ανέργους που εξαθλιώνονται; Θα κρίνουμε τη στάση της ΓΣΕΕ στους αγώνες της νεολαίας, μαθητών, φοιτητών; Θα αναλογιστούμε τι γίνεται με τα δημοκρατικά δικαιώματα και το νέο "τρομονόμο" που ετοιμάζουν;».

«Η κατάσταση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα χειροτέρεψε, σημείωσε ο ομιλητής. Η εκμετάλλευση μεγάλωσε. Η επιβίωση μέρα τη μέρα δυσκολεύει.

Και την ίδια ώρα που η ζωή για την τάξη μας γίνεται βραχνάς, η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αύξηση κερδών και δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Και μόνο αυτό το στοιχείο του ΟΑΣΑ έφτανε για να αποδείξει πως ό,τι χάνουμε εμείς, το καρπώνεται το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές.

Και μόνο αυτό το στοιχείο έφτανε για να επιβεβαιώσει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι πολιτικές βαθιά αντεργατικές, βαθιά φιλομονοπωλιακές.

Να, γιατί καταψηφίζουμε τον απολογισμό της διοίκησης».

Επικίνδυνος ο κοινωνικός εταιρισμός

Συνεχίζοντας τόνισε: «Η αντιπαράθεσή μας με τη γραμμή των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Α.Π. εστιάζεται στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού. Μια γραμμή επικίνδυνη για το συνδικαλιστικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα. Αυτό οδήγησε και την πλειοψηφία στην αποδοχή θεωριών όπως του "εφικτού και του ρεαλιστικού", του "κοινωνικού διαλόγου", της "ανταγωνιστικότητας - παραγωγικότητας", του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού".

Μιλάτε για ενότητα - είπε ο ομιλητής - αλλά η ενότητά σας δεν έχει καμιά σχέση με την ενότητα που έχει ανάγκη ο εργάτης στο εργοστάσιο, στην πραγματικότητα καλούμαστε "όλοι μαζί" να χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου και της διάλυσης του κινήματος, να θυσιαστούμε στους στόχους της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Την πρώτη ευθύνη για όλα τα παραπάνω την έχει η ΠΑΣΚΕ, υπογράμμισε, αυτή κρατά τα γκέμια της υποταγής, αλλά δεν είναι έξω από το παιχνίδι η ΔΑΚΕ και η Α.Π., πιστεύουν στον ίδιο θεό με την ΠΑΣΚΕ, είναι ομόθρησκοι και κοινοί προσκυνητές στην Παναγιά των Βρυξελλών».

ΔΑΣ: Δράση με ταξική προοπτική

Οσον αφορά στη δράση της ΔΑΣ δε «ζητάμε να μας κρίνετε από την οξύτητα των καταγγελιών μας», είπε, «αλλά από τη δράση μας και τα αποτελέσματά της» και συνέχισε: «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη συσπείρωση δυνάμεων, διαφορετικών στην προέλευση και την ιδεολογία και θέσαμε σαν προτεραιότητα την αναζωογόνηση και την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Συγκροτήσαμε το ΠΑΜΕ, που ένωσε κάτω από ταξική προοπτική διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτή είναι ενότητα και όχι η προωθούμενη συγκόλληση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, προκειμένου ο έλεγχος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στις κορυφές του κινήματος να είναι πιο αποπνικτικός».

Στη συνέχεια ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στους μεγάλους σταθμούς της αγωνιστικής διαδρομής του ΠΑΜΕ, όπως συλλαλητήρια για εργασιακές σχέσεις, για ΣΣΕ και τη φορολογία, στη ΔΕΘ, στις καταλήψεις του υπουργείου Εμπορίου και των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ, πρωτοστάτησε στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα κ.α.

Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση, θα είχαν χαθεί κι άλλες κατακτήσεις, χωρίς αυτούς τους αγώνες η αντεργατική επίθεση θα ήταν πιο θυελλώδης, υπογράμμισε.

Ελάτε να αντισταθούμε

«Τώρα μπαίνει μπροστά στο κίνημα η κοινωνική ασφάλιση», σημείωσε με αναφορά και στα προχτεσινοβραδινά συλλαλητήρια και αυτά που έπονται. «Τώρα δε θα κριθούν πολλά. Τώρα θα κριθούν όλα» τόνισε, δείχνοντας έτσι και το χαρακτήρα της μάχης που είναι μπροστά. «Ελάτε, συνέχισε, μαζί να αντισταθούμε, το χρωστάμε σ' αυτούς που μας παρέδωσαν κατακτήσεις, το οφείλουμε στα παιδιά μας», καλώντας τους να πάρουν όλοι τις θέσεις τους, να γυρίσουν την πλάτη τους στην υποταγή και να στηρίξουν τη γραμμή της ταξικής πάλης.

«Είμαστε αισιόδοξοι, αν και δίνουμε αγώνα άνισο - κατέληξε. Είμαστε σίγουροι ότι καμιά δύναμη δε θα καταφέρει να εκφυλίσει το κίνημα της εργατικής τάξης. Το κίνημα της Φεντερασιόν, του Μάη του '36, του Παπαρήγα, το κίνημα των 115, της αντιδικτατορικής πάλης δεν παραδίνεται. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει! Δεν μπορεί κανείς να το μετατρέψει σε άβουλο, ασπόνδυλο, υπάκουο συνομιλητή.

Ζήτω η ταξική ενότητα!
Ζήτω η εργατική τάξη!

Σταθείτε όρθιοι! Αποκρούστε τους εκβιασμούς! Ψηφίστε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».