«Ολοι μαζί» συμφωνούν και επαυξάνουν...
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001

Εντονα αποδοκιμάστηκε ο υπουργός Εργασίας, μόλις ανέβηκε στο βήμα
Σύμπνοια, ομοψυχία και συναίνεση ήταν οι λέξεις που αναφέρθηκαν περισσότερο στις ομιλίες των προσκεκλημένων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωλαγνικού τόξου. Απαντες αναγνώρισαν τη μεγάλη προσφορά της ΓΣΕΕ για την επίτευξη των «εθνικών στόχων», προτρέποντάς τη να συνεχίσει να το πράττει, ενώ όλοι ήταν γενναιόδωροι σε κάλπικες υποσχέσεις, περιγράφοντας ρόδινες τις μέρες που έρχονται. Να σημειώσουμε ότι στο Συνέδριο δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ... Προσκλήθηκαν, όμως, και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, διοικητές και πρόεδροι τραπεζών και οργανισμών κ.ά.

Κοινή προσπάθεια, εθνική ενότητα για το κοινό συμφέρον. Αυτές οι λέξεις αποδίδουν, μάλλον, το περιεχόμενου του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά - ένας χαιρετισμός «εξίσωσης» όλων με όλους ή μάλλον των πολλών με τους λίγους. Η αποστροφή του, άλλωστε, «πιστεύω σε ένα βασικό νόμο, το γενικό συμφέρον, χωρίς διάκριση τάξεων...», είναι ενδεικτική.

Επισήμανε προς αναγνώριση της προσφοράς της ΓΣΕΕ σ' αυτή την κατεύθυνση τις σπουδαίες συμφωνίες που «έχουμε πετύχει στους εθνικούς μας στόχους». Δήλωσε, επιπλέον, αισιόδοξος γιατί κατά τη γνώμη του έρχεται η ώρα της ανταμοιβής των θυσιών του λαού, ότι οι λύσεις βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ.

Οταν ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, δεκάδες σύνεδροι της ΔΑΣ τον υποδέχτηκαν όρθιοι και με το σύνθημα «μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Ο υπουργός αναλώθηκε στην παρουσίαση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της απασχόλησης, ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επικείμενες ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Παρ' όλα αυτά δεν απέφυγε την κινδυνολογία, υποστηρίζοντας ότι αν μείνουμε σε ακινησία, αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση, το κόστος θα είναι τεράστιο και εκρηκτικό.

«Ολοι μαζί», το σύνθημα της ΓΣΕΕ υιοθέτησε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος. Ο χαιρετισμός του εξίσου αόριστος, πλήρης ευχολογίων, σχεδόν όμοιος με πολλούς άλλους χαιρετισμούς προσκεκλημένων. Ενας χαιρετισμός άνευρος που εξαντλήθηκε σε διαχειριστικές προτάσεις - φιλανθρωπίας προς τους «αδικημένους» της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στη «μήτρα» της κοινωνικής αδικίας. «Η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ χάρη στις θυσίες των εργαζομένων που εσείς εκπροσωπείτε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, για να καταλήξει πως τώρα απαιτείται αλλαγή πολιτικής, για να απεγκλωβιστεί ο τόπος, όχι βέβαια από την ΟΝΕ, αλλά από την γκρίζα πραγματικότητα που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή!

Σε διαπιστώσεις των σύγχρονων προβλημάτων αρκέστηκε και η Μαριέττα Γιαννάκου -Κουτσίκου, βουλευτής της ΝΔ, για να εκθέσει την άποψη της ΝΔ πως τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον κοινωνικό διάλογο, το κλίμα συναίνεσης, τους αμοιβαίους συμβιβασμούς! «Θέλουμε» είπε η κ. Γιαννάκου - Κουτσίκου «να διασφαλίσουμε ανεκτά επίπεδα κοινωνικής προστασίας εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργική δυναμική της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», προκαλώντας, όχι άδικα, ειρωνικά μειδιάματα. Και για το φλέγον ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπεραμύνθηκε των κεκτημένων δικαιωμάτων, μόνο που δεν έπεισε, μιας και αυτά που ανέφερε ήταν αυτά που έβαζαν στο στόχαστρο οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ λίγα χρόνια πριν.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης μίλησε με γρίφους για την Κοινωνική Ασφάλιση και κατά τρόπο που να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί από το χαιρετισμό του είναι η επισήμανσή του ότι τα τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα αναδείχτηκε σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο και αυτό το χαρακτήρισε ως «την πιο μεγάλη κατάκτηση». Το προέτρεψε να παλέψει και για δικαιότερη κατανομή πλεονάσματος(;). Τέλος, αφού ενημέρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να παρέμβει ως κόμμα στη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό που «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ταμειακά, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί στις καινούριες εργασιακές σχέσεις που γεννιούνται», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι αυτές δεν προκύπτουν από το πουθενά, αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις όπως και ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.