ΛΕΤΟΝΙΑ
Δημοτικές εκλογές: επιτυχία της αριστερής συμμαχίας
Κυριακή 18 Μάρτη 2001

Ο Α. Ρούμπιξ
Η αριστερή συμμαχία «Για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε μια Ενιαία Λετονία» (ΖΑΠΤΣΕΛ) ενίσχυσε τις θέσεις της. Το ΖΑΠΤΣΕΛ δεύτερο στην πρωτεύουσα Ρίγα με ποσοστό 21,4%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Λετονίας θα προτείνει τον Αλφρέντ Ρούμπιξ για νέο δήμαρχο της Ρίγας.

Η αριστερή συμμαχία «Για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε μια Ενιαία Λετονία» (ΖΑΠΤΣΕΛ), την οποία έχουν συγκροτήσει από το Μάη του 1998 το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Λετονίας, το Κόμμα της Λαϊκής Συναίνεσης και το Κόμμα «Ισότητα» αναδεικνύεται σ' εκείνη την πολιτική δύναμη, που φαίνεται να βγαίνει ενισχυμένη από τις δημοτικές εκλογές που έγιναν στη Λετονία την Κυριακή 11 Μάρτη 2001.

Να σημειωθεί ότι το ΖΑΠΤΣΕΛ συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Αλφρέντ Ρούμπιξ, Προέδρου σήμερα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας. Εχει ως κύριους στόχους την κατάργηση των διακρίσεων και απόκτηση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ όλων των κατοίκων της Λετονίας, ενώ τάσσεται ενάντια στον εθνικισμό και στην ένταξη της Λετονίας στο ΝΑΤΟ. ΤΟ ΖΑΠΤΣΕΛ, που και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είχε αναδειχτεί σε 3η πολιτική δύναμη εκλέγοντας 16 βουλευτές, κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να ενισχύσει τις δυνάμεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρωτεύουσα Ρίγα, που έχει κι ιδιαίτερη πολιτική σημασία, το ΖΑΠΤΣΕΛ συγκέντρωσε 45.551 ψήφους (το 21,4%), εκλέγοντας 13 μέλη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ). Την πρώτη θέση με μικρή διαφορά κατέλαβε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παίρνοντας 49.880 ψήφους (23,4%), εκλέγοντας 14 μέλη στο νέο ΔΣ. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο εθνικιστικός-δεξιός συνασπισμός «Πατρίδα και Ελευθερία» με 36.888 ψήφους (17,3%), και 11 μέλη στο νέο ΔΣ. Ακολουθούν το Λαϊκό Κόμμα με 10,3% (6 έδρες), ο «Λετονικός Δρόμος» με 8,7% (5 έδρες), το Πράσινο Κόμμα με 4,1% (2 έδρες), το Κόμμα της Ευημερίας με 3% (2 έδρες), το Λετονικό Δημοκρατικό Κόμμα 2,9 (2 έδρες), ενώ το Ρώσικο Κόμμα - 1,8%, το Νέο Χριστιανικό Κόμμα - 1,8% η Αγροτική Ενωση - 1,2%, το Κόμμα Εργασίας -1,6% κι η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση - 0,8% εξέλεξαν από 1 έδρα.

Ο Αλφρέντ Ρούμπιξ και πάλι δήμαρχος της Ρίγας;

Το νέο ΔΣ της Ρίγας θα καλεστεί να εκλέξει τον νέο δήμαρχο της πόλης. Ηδη το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Λετονίας (που συμμετείχε στις διεθνείς συναντήσεις των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Αθήνας), προτίθεται να θέσει το ζήτημα της υποστήριξης από το ΖΑΠΤΣΕΛ του Προέδρου του Α. Ρούμπιξ για τη θέση του δημάρχου της λετονικής πρωτεύουσας. Να σημειωθεί ότι ο Ρούμπιξ στη σοβιετική εποχή είχε διατελέσει δήμαρχος της Ρίγας, ενώ το 1991 είχε εκλεγεί στη θέση του Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λετονίας. Την περίοδο μετά την αντεπανάσταση, από τον Αύγουστο του 1991 έως τον Νοέμβρη του 1997 φυλακίστηκε για τις απόψεις του. Ο ίδιος ο Ρούμπιξ σημείωσε σχετικά με την πρόταση αυτή: «Το ζήτημα της υποψηφιότητάς μου συζητήθηκε στο τελευταίο συνέδριο του ΣΚ. Μετά από τη συζήτηση έδωσα τη συγκατάθεσή μου για να διεκδικήσω το αξίωμα του δημάρχου. Οπως θα γνωρίζετε έχω διατελέσει δήμαρχος της Ρίγας και ξέρω πολύ καλά την κατάσταση στην πόλη. Σήμερα, οι δημοτικές αρχές εφαρμόζουν βασικά στη ζωή τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των κατασκευαστικών, πετρελαϊκών εταιριών και αυτοκινητοβιομηχανιών. Τους απλούς κατοίκους κανείς δεν τους σκέφτεται. Δικές μας προτεραιότητες θα είναι η μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, το εγκαταλειμμένο σήμερα δημοτικό νοικοκυριό».

Τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό αν η υποψηφιότητα του Α. Ρούμπιξ γίνει αποδεχτεί από την πλειοψηφία του ΖΑΠΤΣΕΛ, που είναι μια πλατιά συμμαχία. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η στάση που θα κρατήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που καλείται πλέον να διαλέξει τη συμμαχία ανάμεσα στο ΖΑΠΤΣΕΛ και στην εθνικιστική-δεξιά παράταξη για την εκλογή του δημάρχου της Ρίγας. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εκλογές της 11/3/2001 είχαν δικαίωμα ψήφου 1.300.000 πολίτες (από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους), ενώ πάνω από 500.000 υπολογίζονται οι κάτοικοι της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί «μη πολίτες» και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, όπως και άλλα βασικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.


ΕΛ. ΒΑΓΕΝΑΣ