Το παιδικό βιβλίο γιορτάζει
Σάββατο 17 Μάρτη 2001

Η αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου
Οι συγγραφείς παιδικού και εφηβικού βιβλίου Αγγελική Βαρελλά, Μάνος Κοντολέων και Χρήστος Μπουλώτης και ο εικονογράφος Νικόλας Ανδρικόπουλος θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 38η Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνιας (4-7 του Απρίλη).

Οι παραπάνω θα παρουσιαστούν σε κατάλληλα διαμορφωμένη «λογοτεχνική γωνιά» στο περίπτερο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών στις 5/4. Η αντιπρόεδρος της «Γιούνισεφ» Πόλυ Μηλιώρη θα παρουσιάσει τον Μ. Κοντολέων και η καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου τον Χρ. Μπουλώτη. Στις 6/4, η πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου θα παρουσιάσει την Αγ. Βαρελλά και ο εκπαιδευτικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος τον Ν. Ανδρικόπουλο. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα συνοδεύσει τους Ελληνες δημιουργούς με δωδεκασέλιδα φυλλάδια στα αγγλικά.

Εξάλλου, στις 2 του Απρίλη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με το μήνυμα «Τα βιβλία έχουν τα πάντα». Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1966, προς τιμή των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Εκτοτε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό παράρτημα της οργάνωσης ετοιμάζει το μήνυμα και την αφίσα που διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Για το 2001, το σχετικό υλικό ετοίμασε το ουγγρικό τμήμα. Το μήνυμα έγραψε η Ουγγαρέζα συγγραφέας Εύα Γιανικόφσκι. Την αφίσα φιλοτέχνησε η Κριστίνα Ρενουί, εικονογράφος παιδικών βιβλίων.

Στην Ελλάδα η μέρα αυτή θα γιορταστεί διά της πεπατημένης. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία για να διοργανώσουν εκδηλώσεις, ενώ το ΕΚΕΒΙ ανέλαβε τη μετάφραση και διανομή του μηνύματος, ενώ προτείνει στα ΜΜΕ να φιλοξενήσουν σχετικά αφιερώματα εκείνη τη μέρα.