Αρχαία μουσικά όργανα
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν και αυτό το κέλυφος χελώνας - ηχείο της αρχαίας λύρας
«Τάφος του ποιητή» αποκαλούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα -της κλασικής εποχής- που πριν τριάντα χρόνια αποκάλυψε ανασκαφική έρευνα, στη Δάφνη Αττικής. Τα ευρήματα θα παρουσιάσουν τα Τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (14/11, 7μ.μ., είσοδος ελεύθερη), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Megaron Plus», με ομιλητές τους: Ευτυχία Λυγκούρη-Τόλια, (πρώην προϊσταμένη ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων), Εγκερτ Πέλμαν (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ερλάνγκεν, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Mάρτιν Γουέστ (καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών), Στέλιος Ψαρουδάκης (καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών), Χρήστος Τερζής, (διδάκτωρ της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι ομιλητές θα αναδείξουν την αξία των ευρημάτων για την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Θα χαιρετίσει ο Στέλιος Ψαρουδάκης (καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ο «Τάφος του ποιητή», το σημαντικότατο αυτό μουσικό εύρημα του 430 π.Χ., 30 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, μελετάται για πρώτη φορά από ειδικούς ερευνητές και αξιοποιείται επιστημονικά. Τα ευρήματα προέρχονται από δύο συναφείς ασύλητους αρχαίους τάφους, που βρέθηκαν στην οδό Ολγας 53, από τον αρχαιολόγο Αγγελο Λιάγκουρα και ανασκάφηκαν από την Β΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Ο ένας τάφος ήταν πλούσια κτερισμένος. Αριστερά και δεξιά του νεαρού νεκρού, ίσως θύματος του λοιμού των Αθηνών, υπήρχαν προσφιλή του αντικείμενα. Γύρω από το σκελετό βρέθηκαν τρία μουσικά όργανα: «τρίγωνον» (είδος άρπας), κέλυφος χελώνας (ηχείο λύρας) και αυλός. Επίσης ανακαλύφθηκαν σπαράγματα παπύρου, τέσσερα ξύλινα κηρωμένα πινακίδια, ξύλινη κασετίνα, χάλκινος κονδυλοφόρος, έξι οστέινοι αστράγαλοι και δύο χάλκινα ομοιώματα αστραγάλων, σιδερένια ξύστρα και σιδερένιο πριόνι. Η καλή κατάσταση των ευρημάτων επιτρέπει την ανάγνωση των σωζώμενων κειμένων και την ανακατασκευή των μουσικών οργάνων (λύρας, άρπας, αυλού). Η άρπα, μάλιστα, γνωστή μόνον από τη σύγχρονή της εικονογραφία, αποτελεί μοναδικό εύρημα του συγκεκριμένου είδους οργάνου. Ολα τα αντικείμενα της ανασκαφής εκτίθενται σε ειδική προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Μετά τις εισηγήσεις (θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Ερευνας - Τεχνολογίας) θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Πληροφορίες στο 210 - 7282333 και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr