ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη οργάνωσης του αγώνα για την Παιδεία

Από το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία του νομού και την Ενωση Γονέων του δήμου

Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκπαίδευση και οι αιτίες τους, καθώς και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης για λύσεις που θα συνδέονται με βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία, συζητήθηκαν στην εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση, που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μαζί με την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Ν. Λάρισας και την Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Λάρισας.

Μιλώντας ο Γ. Σκόκας, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα της Παιδείας που χτυπάνε, πια, την πόρτα κάθε λαϊκής οικογένειας, τόνισε ότι «σήμερα είναι κρίσιμο ζήτημα οι φορείς του λαϊκού κινήματος να οργανώσουν άμεσα την πάλη για να παρεμποδιστεί η εφαρμογή των αντιδραστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, να ορθωθεί ταξικό - λαϊκό τείχος αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των καταστρεπτικών συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της».

Σημείωσε ότι το ΕΚΛ, τα σωματεία του, τα μέλη του θα πρωτοστατήσουν σ' αυτήν την προσπάθεια, καθώς - όπως είπε - «είμαστε εμείς που πρώτοι απ' όλους έχουμε πληγεί απ' την υπάρχουσα κατάσταση. Οι εργατικές οικογένειες είναι οι πρώτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις για τη μόρφωση των παιδιών. Γι' αυτές τις οικογένειες το πρόβλημα είναι πιο άμεσο, πιο επίκαιρο από κάθε άλλη».

Και συνέχισε: «Πρέπει να πρωτοστατήσουμε, να ανοίξουμε τη συζήτηση, να προτείνουμε το πλαίσιο διεκδίκησης, να μαζικοποιήσουμε το διεκδικητικό αγώνα. Ξεκινώντας απ' τη Διοίκηση του ΕΚΛ, μέσα από τα σωματεία, από συνελεύσεις, με συσκέψεις, με επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, με ανοιχτές εκδηλώσεις και ανοιχτό κάλεσμα στους αγρότες, στους άλλους μισθωτούς, στους ΕΒΕ, στους εκπαιδευτικούς, σ' όλους αυτούς που εμπλέκονται και χτυπιούνται απ' την πολιτική που ακολουθείται στην Παιδεία. Μαζί και με τους φορείς του γονεϊκού κινήματος κ.λπ.».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η λαϊκή οικογένεια είτε θα παραιτηθεί του δικαιώματος της μόρφωσης για τα παιδιά της ή θα πάρει την απόφαση αγωνιστικά, μαζικά και με συνέπεια αυτό το δικαίωμα να το διεκδικήσει. Για να το διεκδικήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται να το παλέψει στην πραγματική του διάσταση. Να το παλέψει συνδυασμένα με τα οικονομικά της αιτήματα, με τα αιτήματά της για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τη δωρεάν δημόσια Υγεία. Πάνω απ' όλα, οφείλει να παλέψει για την κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία, την πλήρη κατάργηση της ιδιωτικής παραπαιδείας, για τη διασφάλιση δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της».

Στην παρέμβασή του, ο Ζ. Γκαραλιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, μίλησε για την κατάσταση στα σχολεία και στα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση, τονίζοντας ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις του κινήματος.

Εκ μέρους του ΜΑΣ, μίλησε ο Δ. Ρούσας, που στάθηκε στα προβλήματα των σπουδαστών ως απόρροια της οικονομικής κατάστασης των γονιών τους, από την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ η Χριστίνα Μεγδάνη, που αναφέρθηκε στις ελλείψεις καθηγητών, στο κόστος μετακίνησης σπουδαστών από χωριά και από το ΠΑΜΕ ο Χρ. Μπίκας αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ν. Λάρισας «Κων/νος Κούμας», που ασχολήθηκε με τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Ο Θ. Βάιος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης κτιριακών υποδομών, ενώ στην παρέμβασή του ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, ανέλυσε το πώς μπορεί να είναι αποτελεσματική η πάλη του εργατικού κινήματος για λύση προβλημάτων της Παιδείας.