ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Προϋπόθεση της δόσης η συμφωνία για το χρέος

Δίνουν και παίρνουν τα παζάρια, στο πλαίσιο συνεννοήσεων και ανταγωνισμών για την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία

Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012

Τα παζάρια για το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της δόσης αντανακλούν γενικότερους ανταγωνισμούς για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης
Συνεχίζονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για το ελληνικό δημόσιο χρέος, η διευθέτηση του οποίου επηρεάζει συνολικά τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα.

Χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σίμον Ο Κόνορ, δήλωσε ότι προτού ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος της χώρας και τη χρηματοδότησή της, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα υπάρχει παραπέρα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η έγκριση των αντιλαϊκών μέτρων, προχτές από τη Βουλή, είναι «ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά θα είναι επίσης κρίσιμη η ψηφοφορία της Κυριακής για τον προϋπολογισμό.

Ενισχύοντας τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε χτες ότι για την εκταμίευση της δόσης «εκτός από αυτές τις ψηφοφορίες, υπάρχουν και άλλες δύο βασικές πτυχές, για τις οποίες πρέπει να επέλθει συμφωνία», αναφερόμενος σε συμφωνία της τρόικας για τη «βιωσιμότητα» του χρέους και τη χρηματοδότηση.

Τα σενάρια να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως μεταδίδει το «Reuters», δήλωσε ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια απόφαση την επόμενη εβδομάδα. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια απόφαση για την Ελλάδα... στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα ήταν πολύ νωρίς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση για την υπερψήφιση του νέου μνημονίου από την ελληνική Βουλή εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον πρόεδρό της Μ. Ντράγκι να χαιρετίζει τις εξελίξεις ως «ξεκάθαρη πρόοδο σε σχέση με την κατάσταση πριν από μερικούς μήνες».

Αναζητούν συμβιβασμό

Η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους αναμενόταν να εξεταστεί χτες στη συνεδρίαση των επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ευρώπης (EFC Sub - Committee on EU Sovereign Debt Markets) στις Βρυξέλλες.

Συμβιβαστικές λύσεις για τη διαχείρισή του, όπως η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, η επιστροφή του κέρδους που αποκομίζει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη βιώσιμου χρέους ως το 2022, είναι μερικά απ' όσα αναμένονταν να συζητηθούν χτες, μαζί με τους τρόπους κάλυψης μέρους του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 - 2016.

Στο μεταξύ, χωρίς καμία σύγκλιση για το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ κύλησε η επίσκεψη της Α. Μέρκελ στο Λονδίνο, υπό την απειλή του Ντ. Κάμερον να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν αυτός «δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας». Η συνάντηση έγινε στη σκιά δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 49% των Βρετανών θα ψήφιζε σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έναντι μόλις του 28% που θα ψήφιζε υπέρ.