ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Σενάρια και φοβέρες με αιχμή τη δόση

Ομολογούν τους ανταγωνισμούς στο παρασκήνιο και λένε στο λαό «να κάτσει καλά» για να έρθουν τα χρήματα

Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012

Η άφοβη αντεπίθεση του λαού είναι η μόνη που μπορεί να ακυρώσει τους εκβιασμούς, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του
Το κλίμα που καλλιεργείται με αφορμή την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, για να εκβιάσει τη λαϊκή συναίνεση και να επιταχύνει την υλοποίηση του πακέτου των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αναμένοντας την έκβαση του συμβιβασμού μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη διαχείριση του χρέους και την κατανομή της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, η κυβέρνηση από τη μια εμφανίζεται καθησυχαστική για την εκταμίευση της δόσης και ταυτόχρονα εκβιάζει το λαό να σκύψει το κεφάλι, επισείοντας την απειλή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.

Ετσι, η κυβέρνηση από τη μια δείχνει κατανόηση για τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε που προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. τις επόμενες βδομάδες και από την άλλη περνάει το μήνυμα ότι η δόση δεν κινδυνεύει, επειδή είναι αποφασισμένη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις, δηλαδή να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχουν συναποφασιστεί με τους ξένους δανειστές και εταίρους.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι δηλώσεις που έκανε ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνεργασία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό. «Θέλω να σας πω ότι ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και να είστε σίγουροι ότι και η Ευρώπη θα κάνει, αυτό που πρέπει να κάνει και η δόση θα εκταμιευθεί», τόνισε αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε. «Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας, αλλά εδώ δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς» σημείωσε, αποδίδοντας τις δηλώσεις στη διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ για τη διαχείριση του χρέους.

Οσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, επιβεβαίωσε ότι θα καθυστερήσει λέγοντας ότι από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας «περιμένουμε μία πολιτική δήλωση» και άρα όχι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αν και απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει τμηματική καταβολή της δόσης, ωστόσο επέμεινε να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Χωρίς απόφαση τη Δευτέρα

Το σενάριο της τμηματικής εκταμίευσης διακίνησαν χτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μέλη του Euro Wοrking Group, οι οποίοι δήλωσαν σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται όλα τα χρήματα μαζί, αλλά κλιμακωτά, βάσει των υποχρεώσεών της. Είπαν ακόμα ότι προϋπόθεση είναι να υπάρξει κάποιος μηχανισμός ελέγχου - όπως επιθυμεί η Γερμανία - προκειμένου να επιβλέπει την εκταμίευση των ποσών, τη διοχέτευση των χρημάτων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι σχετικές αποφάσεις, πρόσθεσαν, αναμένεται να μην έχουν «κλειδώσει» πριν τα τέλη Νοέμβρη, ενώ σημείωσαν ακόμα ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ΔΝΤ να πειστεί να εκταμιεύσει το μερίδιο της δόσης που του αναλογεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Eurogroup της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που έχουν γίνει από την Ελλάδα και ότι για την έγκριση της δόσης «θα χρειαστεί και ένας "δεύτερος γύρος"».

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να θεωρεί δεδομένη τη μη εκταμίευση της δόσης, γι' αυτό και ετοιμάζεται να προσφύγει την επόμενη βδομάδα σε έκδοση εντόκων γραμματίων για ποσά πάνω από 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για «ανακύκλωση» ζεστού χρήματος, καθώς αμέσως μετά η συγκυβέρνηση θα αποπληρώσει στους τραπεζίτες ποσά ύψους 5 δισ. ευρώ για παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν στις 16 του Νοέμβρη.

Αξιοποιώντας εκβιαστικά τα παρασκηνιακά παζάρια, ο Π. Θωμόπουλος, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας --Οργανισμός που διαμεσολαβεί στη διοχέτευση κεφαλαίων από τα δάνεια της τρόικας προς τους τραπεζίτες-- δήλωσε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης της δόσης και στάσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις, θα «καταλάβαινε ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και εναλλακτική».

Ερχεται «ρήτρα» νέων μέτρων

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δηλώνοντας ότι «η δόση θα εκταμιευθεί», γιατί όπως υποστήριξε «η Ελλάδα έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει και η Ευρώπη από την πλευρά της θα κάνει κι εκείνη αυτό που πρέπει».

Το σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν το αμέσως επόμενο διάστημα να χρησιμοποιήσουν την εκταμίευση της δόσης προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην υλοποίηση του πακέτου των μέτρων ιδιαίτερα στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα, μπαίνει ξανά στο τραπέζι των συνεννοήσεων η κατοχύρωση με νόμο της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων (μείωσης δηλαδή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων) σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, καθώς και η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα συγκεντρώνεται μέρος των δημοσίων εσόδων για να πληρώνονται οι δανειστές.

Τα ανοιχτά αυτά ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει με αξιωματούχους και ηγέτες της ΕΕ ο Α. Σαμαράς την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός επιδιώκει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από το σύνολο των βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να στείλει μήνυμα στους εταίρους για την ικανότητά της να φέρει σε πέρας την αποστολή της, να υλοποιήσει δηλαδή το πακέτο των μέτρων του πολυνομοσχεδίου.