Στον «ουρανό» των γυναικών
Τρίτη 20 Μάρτη 2001

«Σόφι», σε σκηνοθεσία Λιβ Ούλμαν
Δύο γυναίκες είναι οι πρωταγωνίστριες της αποψινής βραδιάς. Από τη μια η συντηρητική Σόφι και από την άλλη η προκλητική Κάρλι έρχονται για να μας κάνουν παρέα απόψε και να μας ταξιδέψουν στις ιστορίες τους.

Η «Σόφι» είναι μια νεαρή Εβραία στη Δανία του 1886, που ερωτεύεται ένα ζωγράφο, ο οποίος δεν είναι ομόθρησκός της. Κάτω από την πίεση της οικογένειάς της, παντρεύεται έναν μακρινό ξάδερφό της, αφού δεν μπόρεσε η ίδια να βρει την ευτυχία αφιερώνεται από εδώ και πέρα στην ευτυχία των άλλων. Αποκτά ένα γιο, με τον άνδρα της, αλλά τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο γιος της μεγαλώνει και εξεγείρεται κατά των οικογενειακών και θρησκευτικών παραδόσεων, απορρίπτοντας και τα σχέδια που έχει κάνει η μητέρα του γι' αυτόν. Η ταινία «Σόφι» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λιβ Ούλμαν με πολύ καλή καλλιτεχνική διεύθυνση και καλές ερμηνείες. Πρωταγωνιστούν: Κάρεν Λιζ Μίνστερ, Ερλαντ Τζόζεφσον, Γκίτα Νόρμπι (ΕΤ-3, 00.30).

Η ιστορία της Κάρλι, μιας συζύγου που προκαλεί μικροσκάνδαλα, με την απερίσκεπτη συμπεριφορά της και γίνεται η αιτία να μπει σε κίνδυνο η καριέρα του άντρα της Χανκ Μάρσαλ, μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ, είναι το θέμα της ταινίας «Μπλε ουρανός» του Τόνι Ρίτσαρντσον. Ο Χανκ πέρα από το πρόβλημα με τη γυναίκα του έχει ένα ακόμα, τον ντόμπρο χαρακτήρα του, που συχνά επιφέρει τη δυσαρέσκεια των προϊσταμένων του. Οι μεγάλες περιπλοκές στη σχέση τους όμως αρχίζουν όταν εκείνος μετατίθεται από τη Χαβάη σε μια απομονωμένη βάση στην αφιλόξενη Αλαμπάμα... Πρωταγωνιστούν: Τόμι Λι Τζόουνς, Τζέσικα Λανγκ (ΣΤΑΡ, 02.30).