ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Επιδιώκει χειραγώγηση με εργαλείο τη δόση

Σκόπιμα συντηρεί το σίριαλ της εκταμίευσης για να περάσουν εκβιαστικά και με τις λιγότερες αντιδράσεις τα μέτρα

Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012

Ο λαός άφοβα να παραμερίσει τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Ταξική αντεπίθεση για να δώσει αυτός τη λύση
Σαν εργαλείο για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να εφαρμοστούν τα εξοντωτικά μέτρα με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις, μετατρέπει η κυβέρνηση το σίριαλ με τη δόση των 31,5 δισ. Παράλληλα, προσπαθεί να περάσει σε «δεύτερο πλάνο» η νέα έκθεση της τρόικας, που προαναγγέλλει νέο πακέτο «αδιευκρίνιστων» μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, το οποίο συνοδεύει το νέο δανεισμό, που απορρέει από την επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος, ύψους 32,6 δισ. ευρώ.

Η άμεση εκταμίευση της δόσης αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Α. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, εκτός από τα εύσημα που απέσπασε από τους αξιωματούχους της ΕΕ για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, «πήρε» και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης. Του μεταφέρθηκε ακόμα η αισιοδοξία ότι τις επόμενες μέρες θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιπλέον την επιτάχυνση της εκταμίευσης του ποσού των 13 δισ. ευρώ που αφορά τις δόσεις του Σεπτέμβρη (5 δισ.) και του Δεκέμβρη (8,3 δισ.) που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χθεσινές διαρροές από το Μαξίμου, επέμεναν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το σύνολο του ποσού, αλλά μένει το πότε θα εκταμιευθεί.

Οπως δήλωσε ο Α. Σαμαράς μετά τις συναντήσεις, «η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και επαναλαμβάνω ότι εξακολουθώ να παλεύω, όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η δόση για την Ελλάδα μπορούσε να φτάσει τα 44 δισ., δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή».

Φρέσκο χρήμα στα μονοπώλια

Ο Α. Σαμαράς προσπάθησε ακόμα να πείσει ότι η σύντομη περιοδεία του στις Βρυξέλλες είχε στόχο να εξασφαλίσει κονδύλια για ανάπτυξη, κρύβοντας από το λαό ότι αυτά, ακόμα κι αν εξασφαλιστούν, θα καταλήξουν στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων, για να επενδύσουν στα αποκαΐδια των εργατικών κατακτήσεων.

Οπως είπε, «τώρα είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για Ανάπτυξη (...) Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020. Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ενωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Τρίτης αναμένεται να επέλθει συμβιβασμός σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Στις 26 Νοέμβρη υπάρχει πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης να δοθεί η τελική έγκριση για τη δόση. Επειδή όμως, όπως λένε, το ποσό είναι μεγάλο, θα πρέπει να εγκριθεί από σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει στη σύνοδο στις 22-23 του μήνα που αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, άρα το θέμα πάει για τη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη...

Αυτό που δε λένε, βέβαια, είναι αν μέχρι τότε θα πρέπει να έχει προχωρήσει η υλοποίηση των μέτρων του πολυνομοσχεδίου και να έχει προετοιμαστεί το έδαφος για το νέο πακέτο. Σύμφωνα τέλος, με τον υπουργό Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο (στον Realfm), «η Ελλάδα θα πάρει τη δόση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου».