ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί

Οι βιομήχανοι δίνουν εξευτελιστικές τιμές, η ΠΑΣΕΓΕΣ τους καλεί να μη σπείρουν και το υπουργείο Γεωργίας σιωπά ένοχα

Τρίτη 20 Μάρτη 2001

Να μη σπείρουν φέτος βιομηχανική ντομάτα οι παραγωγοί εάν οι βιομήχανοι επιμένουν στις εξευτελιστικές τιμές που προτείνουν για την αγορά του προϊόντος, ήταν η απόφαση της χτεσινής πανελλαδικής σύσκεψης των προέδρων των ομάδων παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, που έγινε στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, υπό την «κηδεμονία» της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η χτεσινή εξέλιξη αποκαλύπτει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Η κατάργηση της τιμής ασφαλείας δίνει το δικαίωμα στους βιομηχάνους - κονσερβοποιούς να εκβιάζουν ασύστολα τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, προκειμένου να αγοράσουν τζάμπα πρώτη ύλη. Μπρος στην εκβιαστική μεθόδευση των βιομηχάνων που προσφέρουν εξευτελιστικά χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρσι, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι πρόεδροι των ομάδων παραγωγών, αποχώρησαν σε πρώτη φάση από τις διαπραγματεύσεις και χτες έριξαν την ιδέα να μην σπείρει κανένας αγρότης βιομηχανική ντομάτα.

Σε επίπεδο εντυπώσεων για όσους βρίσκονται σε βρασμό ψυχής η χτεσινή απόφαση ίσως να φαντάζει πρωτοποριακή... Ομως η ουσία είναι ότι μετά το χαστούκι που δέχονται από την αγροτική πολιτική της ΕΕ, πρώτοι φέτος οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, οι υποστηρικτές της πολιτικής της ΕΕ και της παγκοσμιοποίησης - τύπου Τζανέτου Καραμίχα - αυτοί που είναι, με μια κουβέντα, συνένοχοι για ό,τι συμβαίνει, καλούν τώρα τους αγρότες να μη σπείρουν βιομηχανική ντομάτα. Και βέβαια, θα τους καλέσουν να σπείρουν βιομηχανική ντομάτα αν τελικά οι βιομήχανοι δεχτούν να δώσουν μια εμπορική τιμή που μαζί με την επιδότηση, θα αγγίζει την περσινή τιμή ασφαλείας. Κάνουν, δηλαδή, ολόκληρη φασαρία... για να πάρουν οι αγρότες τα ίδια και όχι μια μεγαλύτερη τιμή.

Το «πυροτέχνημα», να μη σπείρουν δηλαδή οι αγρότες βιομηχανική ντομάτα, δεν μπορεί να αποτρέψει την οδυνηρή πραγματικότητα. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση τίθενται μια σειρά από εύλογα ερωτήματα: Τι θα κάνουν οι χιλιάδες αγρότες που έχουν προγραμματίσει να σπείρουν τα χωράφια τους βιομηχανική ντομάτα; Μήπως να βάλουν καρπούζια; Και τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες που ήδη ξεκίνησαν τις διαδικασίες σποράς βιομηχανικής ντομάτας; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα δε δίνουν ούτε η υποτακτική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Και οι αγρότες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να μη σπείρουν ή να υποκύψουν στους εκβιασμούς και να υπογράψουν μέχρι τέλος του Μάρτη συμβόλαια με τις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν οι βιομήχανοι. Και στις δύο περιπτώσεις δε θα έχουν εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν, αλλά η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν... ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει: Προειδοποίησε τους παραγωγούς να μη σπείρουν βιομηχανική ντομάτα και... καθάρισε.