ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πυξίδα» για τη δράση η εισήγηση στο Συνέδριο
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012

Ολοκληρώνεται σήμερα το 11ο Συνέδριο της ΟΓΕ, που ξεκίνησε την Παρασκευή. Εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ από όλη τη χώρα συζήτησαν και αντάλλαξαν την πείρα τους, με άξονα το κεντρικό καθήκον που έχει θέσει το Συνέδριο: Την ενίσχυση της ΟΓΕ ώστε να οργανώσει αποτελεσματικά την αντίσταση και την αντεπίθεση των γυναικών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. «Καμιά μόνη της! Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Το σύνθημα του 11ου Συνεδρίου στάθηκε ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουν οι εργασίες του. Την εισήγηση παρουσίασε από το βήμα του Συνεδρίου η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου.

Δράση με πυρήνα τους συλλόγους και τις ομάδες

Η Κ. Μπουντούρογλου συμπύκνωσε το καθήκον που έχει μπροστά της η ΟΓΕ: «Κυρίαρχος στόχος είναι να εκπληρώσουμε την ανάγκη συσπείρωσης όλο και περισσότερων νέων γυναικών του καθημερινού μόχθου γύρω από τους στόχους της ΟΓΕ. Να γίνει η ΟΓΕ ο πραγματικός χώρος συσπείρωσης και οργάνωσης αγώνα των γυναικών που έχουν προβλήματα και θέλουν να παλέψουν για να τα λύσουν, να γίνει όχι μόνο το αποκούμπι αλλά και το σημείο αναφοράς της λαϊκής γυναίκας». Το καθήκον αυτό θα το φέρουν σε πέρας οι σύλλογοι και οι ομάδες αφού, όπως ανέφερε, «η ΟΓΕ είναι οι σύλλογοι και οι ομάδες της».


Κομβικό σημείο στη λειτουργία των συλλόγων και ομάδων, όπως σημείωσε η εισήγηση, είναι η συμβολή στη δράση όλων των μελών τους: «Ο σύλλογος ή η ομάδα είναι όλα τα γραμμένα μέλη του, όλες οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται γύρω απ' αυτόν. Αυτές οι γυναίκες είναι αναγκαίο να ενημερώνονται μετά από κάθε Παναττική και Περιφερειακή συνάντηση και να παίρνουν ενεργό μέρος όχι μόνο μετά τις αποφάσεις αλλά και στη διαμόρφωσή τους. Η ενεργοποίηση όλων των μελών, και με τη δημιουργία επιτροπών ή ομάδων δουλειάς δίπλα στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση περισσότερων γυναικών, στην εκπαίδευσή τους στην οργάνωση μιας δράσης, μιας εκδήλωσης κ.λπ. Οσες περισσότερες γυναίκες δουλεύουν γύρω από το σύλλογο - ομάδα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βοήθεια στη διάδοση των θέσεών μας. Θα μας ανοίξουν μεγαλύτερους δρόμους προς τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, τελικά θα δυναμώσουν περισσότερο οι λαϊκές επιτροπές της κάθε γειτονιάς και συνοικίας».

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει η συνέχεια της δράσης κάθε συλλόγου και ομάδας: «Να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε κάθε φορά να μπαίνουμε με καλύτερους όρους στους χώρους που ιεραρχούμε για να συναντήσουμε εργαζόμενες γυναίκες, σε χώρους δουλειάς, σπουδών των νέων γυναικών, στη γειτονιά, στη σύσκεψη στο σπίτι. Καταγραφή των εξορμήσεων και επανάληψη των επαφών μας με τις γυναίκες που συναντήσαμε. Καταγράφουμε διαθέσεις, προτάσεις, προβληματισμούς».

Ζωντανή και πολύμορφη παρέμβαση

Οι δυσκολίες που συναντά η παρέμβαση της ΟΓΕ δεν είναι αξεπέραστες αλλά απαιτούν κατάλληλο τρόπο δουλειάς: «Η απογοήτευση ότι οι γυναίκες δε μας καταλαβαίνουν, δε θέλουν να συστρατευθούν μαζί μας θα εξαλειφθεί όταν με υπομονή και επιμονή, με χαρτί και μολύβι, κάνοντας τη δουλειά του μυρμηγκιού, δε χάνουμε το στόχο μας. Δε θα πείσουμε όλες τις γυναίκες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή. Το πόσες θα πείσουμε, όσο εξαρτάται από μας, σχετίζεται με την καλή προετοιμασία στο περιεχόμενο (τι λέμε, πώς το λέμε, όχι περιγραφές αλλά ανάδειξη της αιτίας δημιουργίας του προβλήματος) και το σχεδιασμό μας, την εμμονή στο στόχο μας.

Οι όποιες παρεμβάσεις μας να ξεφεύγουν από τη στείρα εξόρμηση - μοίρασμα της ανακοίνωσης, μια καταγγελία ή ένα κάλεσμα που πολλές φορές δεν είναι και απόλυτα κατανοητό.

Η κάθε εξόρμηση, η κάθε παρέμβαση να παίρνει τη μορφή ζωντανής συζήτησης και επαφής με τις γυναίκες», ανέφερε εισηγητικά η πρόεδρος της ΟΓΕ.

«Στο κίνημά μας», πρόσθεσε, «εντάσσονται και θα εντάσσονται συνεχώς νέες δυνάμεις με διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αλλά και εμπειρίας από αγώνες. Εχουμε ευθύνη οι δυνάμεις αυτές να μην εγκλωβίζονται σε επιφανειακές αναλύσεις και αποσπασματικούς στόχους πάλης, στις πλατείες με τους αγανακτισμένους και άλλες ανώδυνες για το σύστημα κινήσεις (...) Να βρούμε τους τρόπους να πείσουμε τις γυναίκες ότι στόχος των αγώνων μας δεν μπορεί να είναι η αναζήτηση της μιας ή της άλλης διαχείρισης του σάπιου συστήματος, αφού ούτε τη Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να βρεθεί διαχείριση που θα κάνει τον καπιταλισμό φιλολαϊκότερο, για να λυθούν και τα προβλήματά μας, για να κατακτήσουμε την ισοτιμία μας».

Η εισήγηση δεν παρέλειψε να σταθεί στη δράση που πρέπει να αναλάβει η ΟΓΕ μπροστά στα πιεστικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών και των γυναικών που ανήκουν σε αυτές: «Εμείς πρέπει να βρεθούμε δίπλα στις φτωχές εργατικές, λαϊκές οικογένειες, τις μονογονεϊκές με ανήλικα παιδιά, τις μοναχικές γυναίκες, χαμηλοσυνταξιούχες, τις μετανάστριες, αυτές που ήδη έχουν αρχίσει να ψάχνουν το ψωμί, το φάρμακο, το κρεβάτι σε νοσοκομείο γι' αυτές και τα παιδιά τους. Δεν παρέχουμε μόνο βοήθεια αλλά διατυπώνουμε αιτήματα, στόχους πάλης, οργανώνουμε κινητοποιήσεις μαζί με εργατικά σωματεία, τις άλλες συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας για παροχή κρατικών και τοπικών υπηρεσιών και υποδομών βοήθειας. Συμβάλλουμε ώστε να οργανωθούν και να συμμετέχουν στα σωματεία τους, να συσπειρωθούν οι γυναίκες μέσα στο λαϊκό κίνημα.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτουμε την ευθύνη του καπιταλιστικού συστήματος που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύουμε το δρόμο ανατροπής του. Μια τέτοια δράση δίνει κουράγιο και βοηθάει στην κινητοποίηση των γυναικών που υποφέρουν, τους απομακρύνει από την έννοια της ελεημοσύνης, της αποδοχής της φτώχειας, ότι μπορεί με εράνους να λύνονται προβλήματα.

Ετσι εμείς εννοούμε την αλληλεγγύη, που καμιά σχέση δεν έχει με τη φιλανθρωπία της Εκκλησίας, των δήμων, των ΜΚΟ και άλλων φορέων. Ολοι αυτοί οι φιλάνθρωποι "βοηθούν" τα θύματα του καπιταλισμού για να τους μάθουν να διαχειρίζονται τη φτώχεια τους, να μη σηκώνουν κεφάλι, να μην αμφισβητούν και τελικά μοιρολατρικά να αποδέχονται την εκμετάλλευση και τη σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος».

Να γίνει η αγανάκτηση δράση

«Σήμερα, μας χρειάζεται όσο ποτέ ιδεολογική θωράκιση και οργανωτική προετοιμασία για να ανταποκριθούμε στην κλιμάκωση των αγώνων που έχουμε μπροστά μας και στην άνοδο του κινήματος», τόνισε η Κ. Μπουντούρογλου, και αναφέρθηκε στην ευθύνη που αναλογεί στις δυνάμεις της ΟΓΕ: «Οργάνωση των γυναικών παντού, στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα, στις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές. Ολο το λαϊκό δυναμικό στη δράση, μέσα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ χρειάζεται να βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση. Στην πιο πλατιά συστράτευση, στην προσωπική συνεισφορά, στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων, όλων των εφεδρειών. Και οι εφεδρείες αυτές θα αποδειχτούν ότι είναι μεγάλες, αν θαρρετά απλώσουμε τη δράση μας παντού, μπούμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε εργοστάσιο, μαγαζί και γραφείο, σε κάθε σχολή.

Στοχευμένη δράση, υπομονή, επιμονή. Καλή λειτουργία των συλλόγων και των ομάδων. Πυρήνες παντού, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Για να ανακοπεί και πολύ περισσότερο για να ανατραπεί η αντιλαϊκή θύελλα χρειάζονται αγώνες ανώτεροι από όσους καταφέραμε μέχρι σήμερα, οι οποίοι δεν παύουν να αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη (...) Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση και στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας για να μπει τέλος στο δρόμο της εξαθλίωσης, για τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης, μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Οι γυναίκες, οι νέες της λαϊκής - εργατικής οικογένειας, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε δράση».


Ευτ. Χαϊντ.