ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συμβιβασμός με εχέγγυα νέα δάνεια και μέτρα

Κλίμα συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί

Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012

Eurokinissi

Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες τα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους
Σε μέτρα για μείωση του χρέους στο 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει δανειστές και εταίροι της Ελλάδας ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το «Reuters».

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνεχίζει να υπάρχει εκκρεμότητα για μέτρα 10 δισ. ευρώ, που αφορούν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, για την επιμήκυνση του προγράμματος της ελληνικής ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέχρι το 2016.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δεχθεί ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο σε 124% του ΑΕΠ. Η Ευρωομάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε μέτρα για μείωση του ελληνικού χρέους στο 130% του ΑΕΠ το 2020. Ετσι απομένει ένα κενό 5-6% του ΑΕΠ που πρέπει να καλυφθεί», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο. Σύμφωνα με το «Reuters», στα μέτρα που έχουν καταληχθεί για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, μέχρι το 130% του ΑΕΠ, είναι και τα εξής:

Τηλεδιάσκεψη σήμερα

Για να οριστικοποιηθούν οι παραπάνω αποφάσεις, εκκρεμεί να συμφωνήσει η Γερμανία στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο 0,25% και να γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΔΝΤ για κούρεμα της αξίας των ομολόγων του επίσημου τομέα μετά το 2016.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με το «Reuters», η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη τις διαδικασίες για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ώστε αν υπάρξει έγκριση από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του 2012.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γερμανική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει σημάδια κόπωσης, προκαλώντας νέα και μεγαλύτερα ζόρια στην προσπάθεια των αστών να διαχειριστούν ελεγχόμενα τη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2012 (Ιούλης - Σεπτέμβρης) κατά 0,2%, όταν στο τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη 2012 είχε αναπτυχθεί κατά 0,3%.

Μια ακόμα διάσταση για τα παζάρια που γίνονται στις πλάτες του λαού αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους, δίνει ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. Οπως λέει ο Π. Μπόφινγκερ, «η Γερμανία, μέσω της ευρωκρίσης και των χαμηλών επιτοκίων που συνδέονται με αυτήν, έχει εξοικονομήσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ».