ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αστυνομική βία κατά των εργατών στη βιομηχανία ένδυσης

Νέα πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων, με 50 τραυματίες

Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Ντάκα
ΝΤΑΚΑ.--

Με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες απάντησε η αστυνομία του Μπαγκλαντές στις νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκαν χτες στη βιομηχανική περιοχή της Ασούλια, με αιτήματα την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα εργοστάσια ρούχων και αφορμή την πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Tazreen Fashions» το Σαββατοκύριακο, που στοίχισε τη ζωή σε 120 ανθρώπους. Απέναντι στην οργή του λαού της χώρας που ξεχειλίζει για τα εργοδοτικά εγκλήματα, τα οποία μένουν ατιμώρητα στον «παράδεισο του φασόν», η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα «σαμποτάζ» για να προκληθεί «πολιτική αστάθεια», αθωώνοντας επί της ουσίας τους βιομήχανους οι οποίοι πάγια δεν εφαρμόζουν κανέναν κανόνα ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη βιομηχανία παραγωγής ρούχων του Μπαγκλαντές είναι η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης, σε εργοστάσιο ρούχων, 300 χλμ έξω από την Ντάκα, στην περιοχή της Τσιταγκόγκ. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο, με την πυρκαγιά αυτή να είναι η τρίτη σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών μεσαίων στελεχών του εργοστασίου ρούχων «Tazreen Fashions», με την κατηγορία ότι εμπόδισαν τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κτίριο όταν χτύπησε ο συναγερμός, λέγοντας ότι πρόκειται για «δοκιμή ρουτίνας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, κλείδωσαν ακόμα και τις πόρτες, προκειμένου να μη βγουν έξω οι εργαζόμενοι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «δε συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ευθύνη του κράτους, που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, στο Μπαγκλαντές, που αποτελεί τη δεύτερη δύναμη στην παραγωγή ειδών ένδυσης προς εξαγωγή μετά την Κίνα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 700 άνθρωποι από το 2006 σε αντίστοιχα εργοδοτικά εγκλήματα. Πελάτες της βιομηχανίας ρούχων του Μπαγκλαντές είναι μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι «Walmart», «Η&Μ» κ.ά.