ΠΕΣΙΝΕ
«Προτείνει»... συνεταιρισμό με τη ΔΕΗ

Να αξιοποιήσει την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας για να πληρώνει ακόμα φτηνότερο ρεύμα, επιχειρεί η γαλλική πολυεθνική

Τετάρτη 21 Μάρτη 2001

Την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας με ακόμα πιο ευτελή τιμολόγια αξιώνει τώρα η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ, αξιοποιώντας, αφ' ενός, το καθεστώς της απελευθέρωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και επιχειρώντας, αφ' ετέρου, να αντισταθμίσει τις αξιώσεις που δικαιολογημένα θα αρχίσει να προβάλλει η ΔΕΗ ως εταιρία που, αργά ή γρήγορα, λειτουργώντας στα πλαίσια του χρηματιστηρίου θα πρέπει να εξασφαλίζει - προσφέρει τα απαραίτητα κέρδη στους ιδιώτες μετόχους της. Η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την «απελευθέρωση», για ιδιαίτερα ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως είναι η ΠΕΣΙΝΕ, είναι πασιφανής. Η συνέχιση της τιμολόγησης του ρεύματος που καταναλώνουν με βάση τις αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ομως και για την ΠΕΣΙΝΕ, που δεκαετίες ολόκληρες λειτουργεί με αυτό το καθεστώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι κάποια άλλα τμήματα της άρχουσας τάξης, αυτά που θα αποκτήσουν «κομμάτι» της υπό ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ, θα απαιτήσουν μέρος από τα κέρδη που τόσο καιρό αποσπούσε σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια, προβάλλει προς τη ΔΕΗ την αξίωση να μετατραπεί από πελάτης σε... συνέταιρο. Προτείνει με δύο λόγια, τη δημιουργία εταιρικής κοινοπραξίας ΔΕΗ-ΠΕΣΙΝΕ, που στόχο θα έχει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη δεύτερη. Βεβαίως, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής, τις προτάσεις - αξιώσεις τους, τις συνοδεύουν με τις γνωστές και από προηγούμενες διαπραγματεύσεις απειλές και εκβιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Ροντιέ, πρόεδρος της γαλλικής πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ, πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη της ΔΕΗ, επιδίωξε με πιεστικό τρόπο την επίτευξη μιας μακροχρόνιας συμφωνίας με τη ΔΕΗ, για τη συμφέρουσα ηλεκτροδότηση της ΠΕΣΙΝΕ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος έθεσε εκβιαστικά το ζήτημα. Φέρεται μάλιστα να είπε ...«είτε μας δίνεται ηλεκτρική ενέργεια στην τιμή που θέλουμε, είτε τα μαζεύουμε και φεύγουμε». Βέβαια, τα στελέχη της ΠΕΣΙΝΕ, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν κατά κόρον το συγκεκριμένο «επιχείρημα». Επειδή όμως η απόσταση από τον ωμό εκβιασμό μέχρι «τα μαζεύουμε και φεύγουμε» είναι τεράστια, η γαλλική πολυεθνική φαίνεται να αποσκοπεί και να πιέζει περισσότερο για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής με τη ΔΕΗ, ώστε, με το κύρος της και την υποδομή της, να διασφαλίσει την εσαεί κερδοφορία της. Η πρόταση για τη δημιουργία μιας θυγατρικής ΔΕΗ - ΠΕΣΙΝΕ, έχει γίνει από την τελευταία και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ φέρεται πρόθυμη για κάτι τέτοιο, αρκεί να εξασφαλιστούν σχετικά τα κονδύλια. Οι αρχικές προτάσεις ήταν για μονάδα φυσικού αερίου, τώρα όμως υπερισχύει η άποψη για λιγνιτική μονάδα, σε χώρο βεβαίως που να «βολεύει» την ΠΕΣΙΝΕ.

Θεωρείται δεδομένο, ότι με την υπάρχουσα πολιτική, θα υπερισχύσουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο τα συμφέροντα της πολυεθνικής. Αλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο της ίδιας της ΠΕΣΙΝΕ, η οποία αν και είχε συμφωνήσει με τη ΔΕΗ να αναπροσαρμόζεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την τιμή του αλουμινίου, όταν η τιμή του αλουμινίου ήταν υψηλή, η γαλλική πολυεθνική αρνήθηκε να πληρώσει με αυξημένη τιμή την ηλεκτρική ενέργεια, και η υπόθεση εξετάζεται από τη διεθνή διαιτησία.