ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Aναγνώριση ως «κράτος - παρατηρητής»

Υπέρ ψήφισαν 138 χώρες, 9 κατά και 41 απείχαν

Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012

Από τις εκδηλώσεις στην Δυτική Οχθη εν αναμονή της αναγνώρισης
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με την ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να παρουσιάσει το αίτημα για αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης σε «κράτος - παρατηρητής μη μέλος» από «οντότητα παρατηρητής» -στα όρια του '67, δηλαδή Δ. Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και ανατολική Ιερουσαλήμ- ξεκίνησε η διαδικασία της ψήφισης. Ο Αμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πρόσφατες δολοφονίες των Παλαιστινίων, άναμεσά τους και παιδιών από τις ισραηλινές επιδρομές, και στα βάσανα συνολικότερα του λαού του και κάλεσε σε υποστήριξη του αιτήματός τους. Χτες, ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η Π. Αρχή επέλεξε να καταθέσει το νέο αίτημά της ένα περίπου χρόνο μετά την ιστορική ομιλία Αμπας που κατέθεσε αίτημα αναγνώρισης μονομερούς ανεξαρτησίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο «μπλοκαρίστηκε» από τις ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση 138 χώρες ψήφισαν υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης, 9 κατά και 41 απείχαν. Υπερψήφισαν αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, χώρες της Λατινικής Αμερικής, πολλές ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα σε μια εμφανή προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσουν» σε προώθηση των συμφερόντων τους στον αραβικό κόσμο, τη δήθεν «ευαισθησία» τους για τον παλαιστινιακό λαό. Βέβαια, αρκετοί εξ αυτών, προβαλλούν πιέσεις προς τους Παλαιστινίους «να καθίσουν χωρίς όρους στο τραπέζι των συνομιλιών», κάτι που η παλαιστινιακή πλευρά, μέχρι στιγμής, αποκλείει θέτοντας ως προαπαιτούμενο το «πάγωμα του εποικισμού».

Από την άλλη, ΗΠΑ και Ισραήλ άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στους Παλαιστινίους να μην παρουσιάσουν το αίτημά τους, χρησιμοποιώντας κυρίως απειλές οικονομικού στραγγαλισμού, ένα ενδεχόμενο που διόλου δεν έχει απομακρυνθεί αλλά μάλλον αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αφού έγινε σαφές ότι το παλαιστινιακό αίτημα θα υπερψηφιστεί, η Βρετανία, πιθανότατα σε συνεννόηση με ΗΠΑ και Ισραήλ, κάλεσε απροκάλυπτα τους Παλαιστινίους να δεσμευτούν ότι δε θα αξιοποιήσουν το νέο νομικό καθεστώς τους για να συμμετάσχουν σε όργανα όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή για να προωθήσουν σε αυτό καταδικαστικές, για το Ισραήλ, αποφάσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δεσμευτούν.