ΟΗΕ
Συμβολική διπλωματική επιτυχία της Παλαιστίνης

Αμερικανο-ισραηλινές απειλές μετά την αναγνώρισή της ως «κράτος - παρατηρητή μη μέλος»

Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012

Από τους ολονύχτιους πανηγυρισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας την αναγνώριση με 138 υπέρ (9 κατά, 41 αποχές) της Παλαιστίνης ως «κράτους - παρατηρητή μη μέλους» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα ξημερώματα χτες. Εξήντα πέντε χρόνια, ακριβώς, μετά την αντίστοιχη απόφαση του ΟΗΕ με την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Αν και η αναγνώριση δεν είναι δεσμευτική και δε φέρνει, άμεσα, καμία ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού υπό κατοχή, αποτελεί, παρ' όλα αυτά, την πρώτη επίσημη κατοχύρωση της συνοριακής γραμμής του '67 (Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και ανατολική Ιερουσαλήμ) πέραν των αποφάσεων του ΟΗΕ, που το Ισραήλ και οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν καταντήσει κουρελόχαρτο.

Επίσης, αναβαθμίζει την παλαιστινιακή παρουσία σε συμβολικό διπλωματικό επίπεδο από «οντότητα» σε «κράτος» - έστω και αν για να κατοχυρωθεί αυτό χρειάζεται αναγνώριση και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και διμερή συμφωνία - και ανοίγει την πόρτα στους Παλαιστινίους για να συμμετάσχουν σε υπηρεσίες και προγράμματα του ΟΗΕ, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στο Ισραήλ, όπως είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, τους θέτει στο στόχαστρο νέων απειλών από ΗΠΑ, Καναδά και Ισραήλ για οικονομικό στραγγαλισμό, με τις πρώτες ν' απειλούν την παλαιστινιακή ηγεσία ότι «αν δεν αρχίσει άμεσα άνευ όρων διαπραγματεύσεις και αν επιλέξει να αξιοποιήσει την πρόσβασή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, θα ενεργοποιηθεί σχετική αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει πλήρη διακοπή οικονομικής βοήθειας σε όποιο κράτος, υπηρεσία, οργανισμό, οντότητα "στρέφεται εχθρικά" απέναντι στο Ισραήλ»! Αργά χτες, ο Καναδάς απέσυρε «προσωρινά για να επανεξετάσει τις σχέσεις του με την Π. Αρχή» τους πρέσβεις του από Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, χαρακτήρισε την απόφαση «άσχετη με την ειρηνευτική διαδικασία», εκτίμησε ότι «δημιουργεί επιπλέον προβλήματα» και κατέληξε ότι «παραβιάζει τις υπάρχουσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συμφωνίες και κατά συνέπεια το Ισραήλ μελετά την επόμενη κίνησή του». Ο Ισραηλινός πρέσβης είχε κατηγορήσει τον Αμπάς ότι «μιλά διαρκώς για ένα κράτος, το Παλαιστινιακό, αρνούμενος πεισματικά να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος». Χθες το απόγευμα, γνωστοποιήθηκε ότι το Ισραήλ προχωρά σε ανέγερση επιπλέον 3.000 εποικιστικών κατοικιών ανάμεσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη, κάτι που η ΟΑΠ χαρακτήρισε «πρόκληση».

Ο Αμπάς, στην ομιλία του, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και επανέλαβε πολλάκις ότι η ΟΑΠ, εκ μέρους της οποίας κατατέθηκε το αίτημα αναβάθμισης, αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ αλλά ζητά από τη διεθνή κοινότητα επιτέλους «να δώσει πιστοποιητικό γέννησης και στο παλαιστινιακό κράτος». Αναφέρθηκε στις δεκαετίες αγώνων, διωγμών και εγκλημάτων πολέμου, και ζήτησε να αποκατασταθεί επιτέλους «η ιστορική αδικία που ο παλαιστινιακός λαός πλήρωσε και πληρώνει με αίμα».

Κατά του παλαιστινιακού αιτήματος ψήφισαν εννιά χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Τσεχία, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου, Ναούρου, Παναμάς.