ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπλόκο στη νέα ληστεία των αποθεματικών

Στις 2.30 μ.μ. η παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ. Σε συμμετοχή καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας το ΠΑΜΕ

Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Την κατηγορηματική τους αντίθεση σε νέο ενδεχόμενο «κούρεμα» σε ό,τι έχει απομείνει από τα λεηλατημένα αποθεματικά του ΙΚΑ, θα εκφράσουν σήμερα τα σωματεία και οι συνταξιούχοι του ταμείου, στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, στις 2.30 μ.μ., στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος (Αγ. Κωνσταντίνου). Ανάλογο κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει στα συνδικάτα της Αθήνας και το ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τη διοίκηση του ΙΚΑ να μην προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση για νέο «κούρεμα» στα αποθεματικά του ΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το τελειωτικό τσάκισμα σε ό,τι έχει απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση. Ηδη, από τον περασμένο Φλεβάρη, το PSI είχε ληστέψει από τα Ταμεία το 54% των αποθεματικών τους, με αποτέλεσμα από τα 23,6 δισ. ευρώ (τόσο ήταν το συνολικό ποσό των ομολόγων που κατείχαν) να μείνουν μόλις 10,7 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, πολύ λιγότερα, αφού η πραγματική τους αξία ήταν 5,9 δισ. ευρώ! Δηλαδή, ουσιαστικά απέμεινε το 1/4.

Η ληστεία των κόπων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων έρχεται από παλιά, καθώς από τη δεκαετία του '50 ακόμα η «αξιοποίηση» των αποθεματικών για την καπιταλιστική ανάπτυξη οδήγησε σε μια λεηλασία που κόστισε στα Ταμεία πάνω από 58 δισ. ευρώ. Μόνο το διάστημα 1999 - 2002 πάνω από 3,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο. Σήμερα, μόνο τα χρέη του κράτους στο ΙΚΑ υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ. Οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές των εργοδοτών στο ΙΚΑ φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Η ετήσια εισφοροδιαφυγή για το ΙΚΑ υπολογίζεται επίσης γύρω στα 6 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική με δεδομένο ότι η αλματώδης αύξηση της ανεργίας (25%) στερεί σημαντικά έσοδα από τα Ταμεία, όπως και η «μαύρη» εργασία, η διεύρυνση της «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο ακόμα Φλεβάρη, η μείωση του συνολικού εργατικού εισοδήματος (λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών) το 2012 σε σχέση με το 2009 υπολογιζόταν ότι επιφέρει απώλειες στο ΙΚΑ της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ στο σχετικό κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση που απευθύνει στα συνδικάτα της Αθήνας υπογραμμίζει ότι πρέπει: «ν' απαιτήσουμε να σταματήσει το νέο κούρεμα που ετοιμάζουν στα αποθεματικά του ΙΚΑ. Αυτό θα σημαίνει νέο τσάκισμα των συντάξεων και όλων των παροχών. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων και αγωνιστικών παρεμβάσεων».