ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Διαχειριστικό εργαλείο και η «μετακύλιση ομολόγων»

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ με θέμα τα συμπληρωματικά μέτρα για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους

Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012

Η ΕΚΤ έρχεται να ενισχύσει τις αποφάσεις για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, από την οποία τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός
Διαχειριστικές λύσεις παράλληλες με την επαναγορά του χρέους και με στόχο τη μείωσή του θα εξετάσει στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εύθραυστη συμφωνία του περασμένου Γιούρογκρουπ και να συνεχιστεί η ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης είναι το ενδεχόμενο της «μετακύλισης» (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για διαδικασία εθελοντικής αντικατάστασης των ομολόγων που λήγουν άμεσα, με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την περασμένη εβδομάδα, η μετάθεση της λήξης των ομολόγων θα μετέθετε την ανάγκη πληρωμής από την Ελλάδα ενός ποσού 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14 και ενός επιπλέον ποσού 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16.

Σύμφωνα με το «Reuters», παρά το γεγονός ότι η όποια απόφαση για μετακύλιση εξαρτάται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει πιθανότατα μία κοινή γραμμή αύριο.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο, η ΕΚΤ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ορολογία που θα χρησιμοποιήσει για να περιγράψει τη διαδικασία της μετακύλισης, ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες χρηματοδοτούν άμεσα τις χώρες, κάτι που απαγορεύει η νομοθεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα εξάλλου με την BNP Paribas, το μέγιστο όφελος που θα έχει η Ελλάδα από την επαναγορά χρέους θα αγγίξει τα 21,3 δισ. ευρώ, αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει και τα 10,2 δισ. σε αγορές τίτλων στην ελάχιστη τιμή και οι προσφορές αφορούν όλες τις λήξεις ομολόγων, μέχρι και το 2043.

Αντίστροφα, το ελάχιστο ποσό μείωσης του χρέους που μπορεί να προκύψει από την επαναγορά, υπολογίζεται από την τράπεζα στα 16,4 δισ., στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης, η Ελλάδα πληρώσει στη μέγιστη τιμή και τα ομόλογα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι αυτά των κοντινότερων λήξεων. Η BNP τοποθετεί την πιθανότερη απόσυρση χρέους μεταξύ των δυο αυτών «ακραίων σεναρίων».

Πολυεθνικές αποσύρουν κεφάλαια

Ενδεικτικά εξάλλου της απροθυμίας των πολυεθνικών να επενδύσουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια, λόγω αρνητικών εκτιμήσεων για το προσδοκώμενο κέρδος, είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η αμερικάνικη εφημερίδα «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποχώρηση των μεγάλων πολυεθνικών από τη Νότια Ευρώπη, αποκτά μαζικές διαστάσεις, «έπειτα από μία δεκαετία έντονης παρουσίας λόγω του ευρώ και των αναπτυξιακών προσδοκιών που είχε γεννήσει τότε το κοινό νόμισμα».

Οπως γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δήλωση στελέχους μιας από τις πολυεθνικές που αποσύρεται από το Νότο της Ευρωζώνης, «για να αναπτυχθεί μια επιχείρηση χρειάζονται τρία πράγματα: Αύξηση χρήματος, αύξηση πληθυσμού και υγιείς κρατικοί προϋπολογισμοί. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αυτές οι συνθήκες απουσιάζουν και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια».

Στην πλειοψηφία τους, οι πολυεθνικές προσανατολίζονται για επενδύσεις σε «αναδυόμενες αγορές», όπως η Βραζιλία και η Τουρκία. Να σημειωθεί ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 38% από το 2007. Το πρώτο μισό του 2012, η ροή επενδυτικών κεφαλαίων από την Ιταλία ξεπέρασε κατά 1,6 δισ. δολάρια τις ξένες επενδύσεις προς τη χώρα.

Την ίδια ώρα, τεράστια ποσά, κλεμμένος ιδρώτας του λαού, βρίσκονται αποθηκευμένα στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας στην Ελβετία και αλλού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ενωσης Ιδιωτικών Τραπεζών (Private Banks Association) της Ελβετίας, οι καταθέσεις των Ελλήνων στη χώρα υπολογίζονται στα 31,5 δισ. ευρώ.

Κατά την παρουσίαση της εικόνας των ελβετικών τραπεζών στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της Ενωσής τους είπε ότι από τα περίπου 3,5 τρισ. ευρώ καταθέσεων που διατηρούν οι Ευρωπαίοι έξω από τη χώρα καταγωγής τους, το 1,05 τρισ. ευρώ βρίσκεται στις τράπεζες της Ελβετίας, 1,325 τρισ. σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, 722 δισ. ευρώ σε τράπεζες της Αγγλίας, στα Νησιά Κανάλ και το Δουβλίνο, 144 δισ. ευρώ στον Παναμά και τις άλλες χώρες της Καραϊβικής, 119 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ και 99 δισ. ευρώ στη Σιγκαπούρη.

Θέλουν Ρωσία αντί για ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά τέλος την Κύπρο, το μνημόνιο που θα υπογράψει με την τρόικα αναμένεται να συζητηθεί και να οριστικοποιηθεί στο Γιούρογκρουπ της 21ης Δεκέμβρη. Οπως επιβεβαίωσε η κυπριακή κυβέρνηση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, είχε ζητήσει τη συμμετοχή της Μόσχας στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, στη θέση του ΔΝΤ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για το τι ακριβώς λέχθηκε, δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Βρετανία, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων για να σταθεροποιηθεί και για να μειωθεί το χρέος, θα συνεχιστούν μέχρι το 2018, τρία χρόνια περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί! Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της ανεξάρτητης Υπηρεσίας για τον προϋπολογισμό, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη τα επόμενα χρόνια απ' ό,τι προβλεπόταν.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπηρεσία για τον προϋπολογισμό προβλέπει τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,8% που είχε εκτιμήσει προηγουμένως. Για το 2013 προβλέπει ανάπτυξη 1,2%, αντί για 2,0% και για το 2014 ανάπτυξη 2,0% από 2,7%.

Είναι φανερό ότι η λιτότητα είναι δίχως τέλος για τους λαούς σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, είτε με μνημόνια, είτε χωρίς. Οπως επίσης επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα των αστικών επιτελείων είναι η κρίση στην οικονομία και όχι τα χρέη, τα οποία αυξάνονται σαν παράπλευρη συνέπεια και κάνουν δυσκολότερη τη διαχείριση της κρίσης, πάντα όμως σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.