ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμες τοπικές εκλογές υπό «βαριά σκιά»
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012

Η ασθένεια του Τσάβες επηρεάζει τις εκλογές, που αποτελούν κρίσιμο τεστ
Μέρα τοπικών εκλογών η σημερινή για τη Βενεζουέλα, όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 23 κυβερνήτες και 260 εκπροσώπους των περιφερειακών συμβουλίων. Οι τοπικές εκλογές συνήθως δεν έχουν έντονη πολιτική χροιά και σημασία. Ωστόσο, φέτος, έχουν αποκτήσει ειδική σημασία καθώς γίνονται στο φόντο της νέας χειρουργικής επέμβασης, στην οποία υποβλήθηκε ο Πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, σε νοσοκομείο της Κούβας, την τέταρτη από το Μάη του 2011, για αφαίρεση καρκινικού όγκου, που θα απαιτήσει παρατεταμένη αποθεραπεία. Ακόμη όμως και πριν αυτή την εξέλιξη η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είχε τεθεί για την αντιδραστική αντιπολίτευση ως «ο επόμενος στόχος για την ολική επιστροφή», μετά τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτώβρη, ενώ μετά ακολουθούν οι δημοτικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν τον Απρίλη του 2013.

Ωστόσο, για το συνασπισμό της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, Mesa de la Unidad Democratica (MUD) (Χώρος Δημοκρατικής Ενότητας) και τον υποψήφιό της, Ενρίκε Καπρίλες, παρά την παγκόσμια εκστρατεία για τη δημιουργία συνθηκών υπονόμευσης και χάους αλλά και αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων, η ήττα ήταν βαριά και αδιαμφισβήτητη καθώς επανεκλέχθηκε ο Τσάβες. Ισως τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών για τον Καπρίλες, εν ενεργεία κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα, να είναι δυσάρεστα καθώς, σύμφωνα με τις λίγες δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει να χάσει από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), τον πρώην αντιπρόεδρο Ελίας Χάουα, ο οποίος φαίνεται ότι προηγείται με 5%. Η πολιτεία Μιράντα ήταν η μοναδική που ψήφισε αναφανδόν τον Καπρίλες στις προεδρικές του περασμένου Οκτώβρη.

Μία σαφής πολιτική υποχώρηση του Καπρίλες και του MUD θα ήταν σημαντική για το κυβερνών PSUV και συνολικά τις δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή διαδικασία». Στο λεγόμενο «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο» συμμετέχουν 12 κόμματα με βασική δύναμη το κυβερνών PSUV, ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Τσάβες δεν είναι σε θέση να ορκιστεί εκ νέου στις 10 Γενάρη (ήδη ο αντιπρόεδρος της χώρας και υπουργός Εξωτερικών, Νικολάς Μαδούρο, εκτελεί χρέη Προέδρου) το Σύνταγμα προβλέπει την προσφυγή στις κάλπες. Ετσι, οι σημερινές εκλογές είναι ένα σημαντικό «τεστ».

Αναγκαιότητα η στήριξη του ΚΚ Βενεζουέλας

Από την άλλη πλευρά, το PSUV και οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Τσάβες επιδιώκουν σε αυτές τις εκλογές μια «συντριπτική επικράτηση για να εδραιώσουν τη νίκη των προεδρικών εκλογών». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτό είναι εφικτό καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσουν 10 θέσεις κυβερνήτη έναντι μόλις τριών του MUD, ενώ δέκα ακόμη «παίζονται».

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί μαζικά το λαό της Βενεζουέλας να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία «σε αυτή την ιστορική στιγμή για το λαϊκό και επαναστατικό κίνημα και την πορεία για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού», όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκάρ Φιγκέρα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει να εμβαθύνει η διαδικασία και να υπάρξει πραγματική συνέχεια, με προοπτική το σοσιαλισμό, αναγκαίος όρος είναι η ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚ Βενεζουέλας». Το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί ανοιχτά για την ψήφιση 19 υποψηφίων από κοινού με το PSUV, ενώ σε 4 περιοχές καλεί στη στήριξη ανεξάρτητων υποψηφίων που προέρχονται από την εργατική τάξη, το επαναστατικό λαϊκό κίνημα, τους αγρότες και τους ιθαγενείς. Οι προτεινόμενοι από το PSUV στις πολιτείες Αμαζόνας, Μπολίβαρ, Πορτουγκέσα και Μέριδα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τους κομμουνιστές αφού πήραν αρνητική θέση σχετικά με τους εργατικούς αγώνες και η γενικότερη στάση τους δε συμβάλλει στην εμβάθυνση της λεγόμενης «Μπολιβαριανής διαδικασίας». «Διαδικασία» που ως τώρα είναι κάποιες αλλαγές που έχουν αμβλύνει ορισμένα λαϊκά προβλήματα αξιοποιώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά δεν έχουν θίξει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στην ουσία της.

«Η έκκληση του Προέδρου Τσάβες για την ενίσχυση της ενότητας των επαναστατικών πατριωτικών δυνάμεων αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα, που πρέπει να υλοποιηθεί όπως όμως και η οικοδόμηση μίας συλλογικής ηγεσίας», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας, ο οποίος κατέληξε ότι «θα πρέπει όχι μόνο να υπάρξει μία μεγάλη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων αλλά και αυτών που προασπίζονται και ενισχύουν την πραγματική επαναστατική διαδικασία».

Το κλίμα που διαμορφώνεται στη Βενεζουέλα δείχνει ότι η εγχώρια ολιγαρχία και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα αξιοποιήσουν την ασθένεια του Προέδρου Τσάβες για νέες κινήσεις ανατροπής. Ηδη δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, που είναι κυρίαρχος στη χώρα, αλλά και σε διεθνή ΜΜΕ προετοιμάζουν το κλίμα. Τα παιχνίδια με το νόμισμα, το μπολιβάρ, έχουν αρχίσει, καθώς οι λεγόμενοι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρέπει η νέα κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό» και το «έλλειμμα», άρα «σύντομα να προχωρήσει σε υποτίμηση»... Εχουν επανέλθει στο προσκήνιο και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, που είχε πει πως «οι μέρες του Ούγκο Τσάβες είναι μετρημένες» οικονομικά και πολιτικά. Οι δηλώσεις του Ζέλικ αφορούσαν όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά και άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική, καθώς, κατά το «σκεπτικό του», εάν οι συναλλαγές προς την Κούβα, τη Νικαράγουα και άλλες χώρες κοπούν, «τα καθεστώτα αυτά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Θα παρουσιαστεί τότε η ευκαιρία για το δυτικό ημισφαίριο να γίνει το πρώτο δημοκρατικό ημισφαίριο. Ενας τόπος χωρίς πραξικοπήματα, συνταγματάρχες και κοκαΐνη, αλλά με δημοκρατία, ανάπτυξη και αξιοπρέπεια». Είναι φανερό ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι στο τραπέζι, και στο χέρι των λαϊκών κινημάτων είναι να τα ανατρέψουν, οξύνοντας την ταξική πάλη για να κατακτήσουν στη Βενεζουέλα και τις άλλες χώρες οι εργάτες και τα εκμεταλλευόμενα στρώματα την πραγματική λαϊκή εξουσία, απαλλαγμένοι από την εξουσία των καπιταλιστών.


Χρ. Μ.