ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στα Καλάβρυτα
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012

Με ιστορικό περίπατο στα Καλάβρυτα, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Αχαΐας της ΚΝΕ τίμησε την επέτειο του ολοκαυτώματος της 13ης Δεκέμβρη 1943.

Ο περίπατος, που έγινε την Κυριακή, ξεκίνησε με περιήγηση στο μουσείο του χωριού, που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, με μαρτυρίες της εποχής και ιστορική αναφορά στα γεγονότα. Οι μαθητές απλώνοντας το πανό τους, κρατώντας κόκκινες σημαίες, με μια δυναμική πορεία, πέρασαν μέσα από το χωριό πηγαίνοντας στο μνημείου του ΕΠΟΝίτη Κωνσταντίνου Παυλόπουλου, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το Σεπτέμβρη του 1943. Εκεί έγινε κουβέντα για την ίδρυση της ΕΠΟΝ της νεολαίας του ΕΑΜ και τη συμβολή της στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία του χωριού, όπου μίλησε ο Θανάσης Πάνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα και στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδείχτηκε ότι ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού, μια άλλη μορφή διαχείρισης που και σήμερα αξιοποιεί εναντίον του Κόμματος και του κινήματος με αντικομμουνιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια, οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς το λόφο του ΚΑΠΠΙ, τον τόπο εκτέλεσης, περνώντας μέσα από το χωριό. Τα συνθήματα ήταν ασταμάτητα. «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία», «Η Τρίτη Μεραρχία δε λύγισε ποτέ, Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ». Φτάνοντας στον τόπο θυσίας έγινε περιγραφή των γεγονότων εκείνης της ημέρας. Η φράση του Μπ. Μπρεχτ «έκλεισε» τον ιστορικό περίπατο: «Ο φασισμός είναι ο πιο γυμνός, ο πιο θρασύς, ο πιο πνιγηρός, ο πιο απατηλός καπιταλισμός».

Οι μαθητές επισκέφτηκαν το χωριό Σουδενά, κοντά στα Καλάβρυτα και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που είναι φτιαγμένο από τους κατοίκους του.