Για δυνατό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα
Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001

Από τις περσινές εκλογές που καταγράφηκε για άλλη μια φορά η ανοδική τάση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της ΠΚΣ
Σήμερα, η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας συνοδεύεται κι από μια επίθεση σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή στη συνείδηση της νέας γενιάς με την καλλιέργεια του ατομισμού και του δόγματος «ο καθένας για την πάρτη του». Ταυτόχρονα όμως, συνοδεύεται και από επίθεση στο συλλογικό επίπεδο, δηλαδή στο κίνημα με τα γνωστά «τρομονομοθετήματα», την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το τσάκισμα στην ουσία των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η ύπαρξη φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος που θα βάζει στο κέντρο της προσοχής του τα συμφέροντα των φοιτητών και σπουδαστών, είναι όρος για να μπει φραγμός στις αλλαγές που προωθούνται.

Το ζητούμενο λοιπόν, για τους συλλόγους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και αντίστοιχα για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, είναι να μπορέσουν πιο ενισχυμένα, πιο αποφασιστικά και περισσότερο συλλογικά, μαζί με το λαϊκό κίνημα, να αντιπαρατεθούν με την πολιτική που προωθεί τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στην εκπαίδευση.

Σ' αυτό το ζητούμενο ανταποκρίνεται με τις προσπάθειές της και τους αγώνες της η ΠΚΣ. Ετσι κι αλλιώς, η πρόταση της παράταξης για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή από τους φοιτητές και τους σπουδαστές, γιατί ακριβώς είναι θέση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους, στις ανάγκες τους για ολοκληρωμένες σπουδές, για δουλιά με δικαιώματα.

Η ενίσχυση λοιπόν, της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας είναι όρος για ξεπεράσει το φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα τις δυσκολίες, να βγουν οι σύλλογοι από το «γύψο» - όπου έχουν μπει λόγω των πλειοψηφιών ΔΑΠ και ΠΑΣΠ - να παίξουν η ΕΦΕΕ και η ΕΣΕΕ το ρόλο τους, ως φορείς διεκδίκησης κι όχι προνομιακοί συνομιλητές και χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις μέρες που μένουν, η συζήτηση με ευρύτερες μάζες των φοιτητών και σπουδαστών, η ένταση της δράσης της Πανσπουδαστικής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, που θα συνδέεται και με τη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος, μπορεί να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της κάλπης. Μπορεί από τις εκλογές της 28ης Μάρτη η ΠΚΣ να βγει ακόμα πιο ενισχυμένη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε από τις 29 του Μάρτη καλύτερα και πιο δυναμικά να βγουν οι φοιτητές και σπουδαστές στο προσκήνιο, με συλλόγους που θα ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, με Πανσπουδαστικά Συνέδρια που θα αποτυπώνουν τη διάθεση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος για σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική.