«FINTEXPORT»
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τις οικογένειες των εργαζομένων
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012

Από τη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων που οργάνωσε η ΟΓΕ
Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της εταιρείας FINTEXPORT και τις οικογένειές τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο χώρο του εργοστασίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας και το Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση, ενώ η ΟΓΕ ανέλαβε την προετοιμασία της γιορτής για τα παιδιά των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας, και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΟΓΕ. Επίσης, παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ακόμα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βιομηχανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της, Γιάννη Μερεντίτη, και της Κομματικής Οργάνωσης Διονύσου του ΚΚΕ.

Το παρών έδωσαν μια σειρά ταξικά σωματεία, ομοσπονδίες και φορείς, ανάμεσα στα οποία το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ομοσπονδία Τροφίμων, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Λαϊκή Επιτροπή Μεταμόρφωσης και το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας.

Μέχρι αργά το μεσημέρι συνεχίστηκε το γλέντι στο εργοστάσιο
Η γιορτή άρχισε από νωρίς για τα παιδιά των εργαζομένων, που στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, έφτιαξαν χειροτεχνίες και δέχθηκαν την επίσκεψη και τα δώρα του Αϊ-Βασίλη. Από το πρωί επίσης έφτασε στο χώρο το κρασί και το κρέας που το ΠΑΜΕ προσέφερε στους εργαζόμενους σε ένδειξη αλληλεγγύης μπροστά στις μέρες των γιορτών.

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Σωματείου των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία» Ασπροπύργου, μετέφερε ο Σταύρος Φλώρος, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, που τόνισε πως η ταξική αλληλεγγύη είναι όπλο για τους εργαζόμενους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο που τους έχει κηρύξει το κεφάλαιο.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη FINTEXPORT, Νίκος Μαυρουκλής, υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται για 13 μήνες απλήρωτοι και έχουν προχωρήσει από τις 16 Νοέμβρη σε κατάληψη του εργοστασίου, διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία του, την πληρωμή όσων τους οφείλει η εργοδοσία, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και το πάγωμα λογαριασμών και δανείων.

Οπως τόνισε, «...στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, των αφεντικών και των κονδυλοφόρων στα ΜΜΕ, ότι το ταξικό κίνημα και οι εργάτες κλείνουν τα εργοστάσια, απάντησε η ίδια η πραγματικότητα. Η εργοδοσία από το Μάη έκλεισε το εργοστάσιο, αφού είχε συσσωρεύσει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση της δουλειάς μας». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προηγούμενη διοίκηση του σωματείου που στάθηκε εμπόδιο σε κάθε αγωνιστική προσπάθεια, στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και στη διαμόρφωση πλαισίου πάλης, που οδήγησε στην αλλαγή των συσχετισμών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οσον αφορά τη σημασία της αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του σωματείου ανέφερε: «Στον αγώνα αυτό που ξεκινήσαμε στις 16 Νοέμβρη και που συσπειρώνεται η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο εργοστάσιο έχουμε από την πρώτη στιγμή την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Αθήνας, των Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής, των συλλόγων γυναικών και της ΟΓΕ. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε στο δρόμο που διαλέξαμε. Παράλληλα δείχνει την ανάγκη σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Ο,τι έχουμε κερδίσει ως εργάτες είναι αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης. Αυτό μας διδάσκει ότι και σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση από τα πάνω, από καμία κυβέρνηση».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γλέντι και χορό μέχρι αργά το μεσημέρι.