Οι παλιές επικίνδυνες συνταγές δημαγωγίας
Παρασκευή 11 Γενάρη 2013

Γρηγοριάδης Κώστας

Δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Φλώρινα όπου περιοδεύει: «Τα αυτονόητα είναι ότι οι πολίτες εδώ ζητούνε να έχουν ίσα δικαιώματα και αυτή η κατά τ' άλλα ευλογημένη γη με τις πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που δίνει στη χώρα και είναι το ενεργειακό ντεπόζιτο, πρέπει να έχει την ανταποδοτικότητα που της αξίζει από το σύνολο της χώρας, με έναν διαφορετικό περιφερειακό σχεδιασμό που δεν θα τα κρατάει όλα για το κέντρο, αλλά θα δίνει ισοτίμως και στην περιφέρεια, γιατί οι πολίτες που ζουν εδώ πρέπει να ζήσουνε με αξιοπρέπεια».

Το πρόβλημα, όμως, της Φλώρινας ή της Ορεστιάδας ή της Λήμνου έχει να κάνει με το «αθηνοκεντρικό κράτος»; 'Η με το γεγονός ότι αυτές όπως και όλες οι άλλες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοί της όπως και όλοι οι υπόλοιποι της χώρας που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, μηδέ εξαιρουμένων όσων κατοικούν στην Αθήνα, στο «κέντρο», αντιμετωπίζουν την ίδια σκληρή επίθεση; Ποιο δικαίωμα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του κέντρου που το στερούνται οι εργαζόμενοι της περιφέρειας; Ποιος άνθρωπος του μόχθου ζει σήμερα με αξιοπρέπεια, με την έννοια της δυνατότητάς του να καλύπτει έστω στοιχειώδεις, για να μη μιλήσουμε για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του; Κανείς, είναι η απάντηση. Ούτε στη Φλώρινα ούτε πουθενά αλλού στην επικράτεια της χώρας.

Αυτό το κράτος, το αστικό, η κυβέρνηση που δουλεύει για λογαριασμό των αστών και οποιαδήποτε άλλη τη διαδεχτεί που θα ασκήσει τη διαχείριση του συστήματος, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα περισσότερο στην περιφέρεια απ' όσα γενναιόδωρα μοιράζουν και στο κέντρο: Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Απ' όσα γενναιόδωρα παράγει το σύστημα που υπηρετούν. Γιατί όλα τα υπόλοιπα, που τα παράγει ο λαός με το μόχθο του σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, τα βάζουν στο χέρι οι κεφαλαιοκράτες. Και σ' αυτό τους βοηθούν και οι διαχειριστές τους. Αυτή είναι η δουλειά τους. Βιογραφικό γι' αυτή τη δουλειά έχει υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.