ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στην Κύπρο πέφτουν τα φώτα των αστικών επιτελείων

Προϋπόθεση τα αντιλαϊκά μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις για να προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα

Παρασκευή 11 Γενάρη 2013

Eurokinissi

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που θα ανοίξουν νέα πεδία δράσης για το κεφάλαιο, είναι ο νταλκάς των αστικών επιτελείων και αυτόν συνομολογούν στα μνημόνια
Στην Κύπρο στρέφονται ολοένα και περισσότερο τα φώτα των αστικών επιτελείων, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 21 Γενάρη, όπου θα γίνει ανασκόπηση των προϋποθέσεων για να προχωρήσει το δάνειο από την τρόικα. Οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τις αρχές Μάρτη και σε κάθε περίπτωση, θα παρθούν μετά τις προεδρικές εκλογές, στις 17 και 24 Φλεβάρη.

Πριν ακόμα μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια του μνημονίου, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει ότι στην Κύπρο έχει ήδη συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος στην Ευρώπη, της τάξης του 7% την περίοδο 2009 - 2011. Τα στοιχεία αφορούν το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών για τη συγκεκριμένη περίοδο. Η επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας, έχει σαν συνέπεια το 8% των Κυπρίων το 2011 να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου ή στην καταβολή του ενοικίου.

Οι προσδοκίες για μείωση της ανεργίας το 2013 είναι ελάχιστες, σύμφωνα με την έκθεση. Σημειώνεται ακόμα ότι η μακροχρόνια ανεργία (αφορά άτομα που αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες) θεωρείται προπομπός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην Κύπρο έφτασε το 2011 στο 20,9% του συνόλου των ανέργων.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φτάνει σήμερα στην Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ, στη Λεμεσό, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε πει την Τετάρτη ότι δεν θα υπάρξουν «ειδικές προϋποθέσεις» για τη δανειοδότηση της Κύπρου, η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να λάβει δάνεια. «Εχουμε κοινούς κανόνες στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ.

Στην κατεύθυνση της πλήρους εναρμόνισης με τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο, πιέζουν και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με την ψήφο των οποίων έχουν περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο όλα τα «πακέτα» για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών μελών της Ευρωζώνης. Οι σοσιαλδημοκράτες απειλούν να καταψηφίσουν το πακέτο για την Κύπρο, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», αφήνοντας να φανεί ότι μαίνεται η κόντρα ανάμεσα σε μερίδες της γερμανικής αστικής τάξης για τους χειρισμούς στο θέμα της κρίσης.

Ομοίως, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα εγκρίνουν τη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος.

Ολα για τα μονοπώλια και τις τράπεζες

Μια άλλη έκθεση, αυτή του οίκου «Fitch», προβλέπει ότι το 2013 μπορεί να είναι καθοριστικό για έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση, προσθέτοντας ότι το κλειδί βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων, οι οποίες καλούνται να φανούν συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, που θα κάνουν πιο ανταγωνιστικά τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Ακριβώς σε μια προσπάθεια να «τονώσει» τις τράπεζες και τα μονοπώλια με φτηνό χρήμα, η ΕΚΤ αποφάσισε χτες να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το παρεμβατικό της επιτόκιο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της, Μ. Ντράγκι, είπε ότι «η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη αναμένεται να επεκταθεί το 2013» και ότι «αργότερα το 2013, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά».

Τη σωτηρία του κεφαλαίου και των τραπεζών υπηρετεί και η πρόταση που κατέθεσε χτες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να ανακεφαλαιοποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με επισφαλή δάνεια από το παρελθόν, και όχι μόνο όσες εμφανίζουν νέα προβλήματα.

«Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με το θέμα της κληρονομικότητας και το εάν ο ρόλος του ESM θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα νέα προβλήματα. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός αναδρομικότητας στο μηχανισμό, διαφορετικά χάνει το νόημα της ύπαρξής του», σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ακριβώς ώρα, χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι διαδήλωναν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια, αντιδρώντας στη ραγδαία περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία συνδικαλιστικών Οργανώσεων, περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ αναμένεται να χαθούν άλλες 20.000 μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, ο τραπεζικός τομέας έχασε περισσότερες από 28.000 θέσεις εργασίας ανάμεσα στο 2008 και το 2011, με τους μισθωτούς του τομέα να μειώνονται από 270.855 στους 243.041. Ο αριθμός των τραπεζικών υπηρεσιών μειώθηκε επίσης από τις 45.662 στις 39.843.