ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Θυσίες για τους εργαζόμενους, στήριξη στους φαρμακοβιομήχανους

Υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική στο φάρμακο, επιδιώκουν... «αξιοπρεπή» εφαρμογή των αντεργατικών νόμων στους χώρους δουλειάς

Κυριακή 13 Γενάρη 2013

MotionTeam

Τι μπορεί να εννοούν ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όταν απευθύνονται στους εργαζόμενους και μιλούν για στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα; Με την πρώτη ματιά, ίσως να φαίνεται «θετική» αυτή η θέση. Μάλιστα το παραπάνω αίτημα μπαίνει από τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) στον κλάδο Φαρμάκου - Καλλυντικού, ταυτόχρονα με τη διαπραγμάτευση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μπορεί - για παράδειγμα - να εννοούν να μην εφαρμοστούν οι μνημονιακοί νόμοι για τους εργαζόμενους των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών; Να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ που να κατοχυρώνει ή να επεκτείνει τα υπάρχοντα δικαιώματα; Να έχουν όλοι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακο - θεραπεία;

Μάλλον κάπου αλλού το πάνε. Γι' αυτό το λόγο η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») πήρε πρωτοβουλία και συγκρότησε μια συντονιστική ομάδα με συνδικαλιστές του κλάδου, ώστε να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες για υπογραφή κοινής κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους σε Φάρμακο - Καλλυντικό και διατύπωσαν θέσεις για την πολιτική φαρμάκου. Μάλιστα στη συνδιάσκεψη όπου συγκροτήθηκε αυτή η ομάδα παραβρέθηκαν και «χαιρέτισαν» την πρωτοβουλία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Μ. Γλέζος, Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος).

Αποθέωση του φαρμάκου - εμπόρευμα

Οι παραπάνω συνδικαλιστικές δυνάμεις όχι μόνο αποδέχονται το φάρμακο ως μέσο πλουτισμού και κερδοφορίας, αλλά διατυπώνουν και... προτάσεις σαν κοινοί μάνατζερ των επιχειρηματιών του φαρμάκου. Ετσι ζητούν:

ΣΣΕ - καρμανιόλα

Οι θέσεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» για την πολιτική φαρμάκου, δεν μπορεί να πει κανείς πως φέρνουν σε δύσκολη θέση την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο Φάρμακο. Αλλά ούτε και στην αντεργατική νομοθεσία και στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων «δείχνουν τα δόντια τους». Ετσι, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης ΣΣΕ με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σπεύδει να κάνει λόγο για «αξιοπρεπή συμβιβασμό».

Κι αυτό τη στιγμή που σε αρκετούς εργασιακούς χώρους εφαρμόζεται ακόμα η ΣΣΕ του 2009 - που υπέγραψε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) - αλλά με ατομικές συμβάσεις, καθώς οι φαρμακοβιομήχανοι αρνούνται να κατοχυρώσουν συλλογικά αυτούς τους όρους. Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν αρνηθεί δεκάδες φορές να ανανεώσουν με την ΟΕΦΣΕΕ τη σύμβαση του 2009.

Τι είδους στήριξη ζητούν οι επιχειρηματίες του Φαρμάκου - Καλλυντικού και σπεύδουν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές να προσφέρουν; Πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι η κατάργηση μιας σειράς θεσμικών όρων (π.χ. Ωράριο, άδειες κλπ) τους οποίους δεν μπορούν να θίξουν μονομερώς στις ατομικές συμβάσεις. Ετσι, από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απουσιάζουν σημαντικοί κατοχυρωμένοι όροι, όπως: Το ωράριο (σήμερα ισχύει 5ήμερο - 40ωρο, από Δευτέρα ως Παρασκευή), τα μισθολογικά κλιμάκια, η κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 870 ευρώ κ.ά. Επίσης απουσιάζουν εντελώς το επίδομα 2% για τους αποφοίτους επαγγελματικών σχολών και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με περιορισμένη ικανότητα για εργασία (ΑμεΑ, χρόνια πάσχοντες κλπ). Μειώνονται κατά 1% - 2% διάφορα επιδόματα υπαλλήλων και εργατών (τριετίας, πολυετίας, 2ου πτυχίου ΑΕΙ, ζύγισης και ανάμειξης πρώτων υλών κά) και μάλιστα χωρίς να καθορίζεται το κατώτερο μεροκάματο στα 37 ευρώ που ισχύει σήμερα. Που σημαίνει ότι θα μειωθεί το μεροκάματο, άρα θα μειωθούν κι άλλο τα επιδόματα. Στους εργαζόμενους που αποχωρούν με πλήρη σύνταξη δίδεται επιπλέον εφάπαξ 1.000 ευρώ και στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης έχει μειωθεί στα 750 ευρώ, μειώνεται το ποσό της ασφάλισης για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή δίκυκλο για τη δουλειά κ.ά.

Αυτό, λοιπόν, που εργοδότες εμποδίζονται από τη μνημονιακή νομοθεσία να καταργήσουν με ατομικές συμβάσεις, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις σπεύδουν να τους το χαρίσουν με κλαδική ΣΣΕ! Αυτό ξεπερνάει και την εφαρμογή του μνημονίου στους χώρους δουλειάς, το οποίο οι εν λόγω συνδικαλιστικές δυνάμεις εμφανίζονται να αντιπαλεύουν...


Ελένη ΜΑΪΛΗ