Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Σάββατο 19 Γενάρη 2013

Ο Θ. Αγγελόπουλος με τον Μάνο Κατράκη, σε γύρισμα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Ακριβώς ένας χρόνος από το θάνατο του σπουδαίου δημιουργού, Θόδωρου Αγγελόπουλου, συμπληρώνεται στις 24 Ιανουαρίου. Ποια άλλη εκδήλωση μνήμης θα μπορούσε να «ανταποκριθεί» πλήρως σε αυτή τη θλιβερή επέτειο, αν όχι η προβολή των ταινιών του, στο φυσικό τους μέσο, το φιλμ, στο φυσικό τους χώρο, στη σκοτεινή αίθουσα.

Ετσι, από τις 24 έως και τις 30 Γενάρη, η κινηματογραφική «ποίηση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα συναντήσει ξανά το κοινό μέσα στις αίθουσες των κινηματογράφων: «Δαναός», «Ατλαντίς», «Νανά», «Μικρόκοσμος», «Ταινιοθήκη Λαΐς», «Τιτάνια», «Cine Παράδεισος», «Gazarte», «Πτι Παλαί» και το «Αuditorium» του Γαλλικού Ινστιτούτου που τιμητικά φέρει από πέρσι το ονοματεπώνυμο του σκηνοθέτη. Προβολές θα γίνουν επίσης στα «Ster Cinemas» Θεσσαλονίκης και το «Χατζηγιάννειο» της Λάρισας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Εκπομπή» (μικρού μήκους), «Αναπαράσταση», «Μέρες του ' 36», «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί», «Ο Μεγαλέξανδρος», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη (μικρού μήκους), «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», «Το λιβάδι που δακρύζει», «Η σκόνη του χρόνου».

Το ετήσιο μνημόσυνο θα γίνει αύριο (20/1, 11 π.μ.), στον Αγιο Λάζαρο του Α' Νεκροταφείου. Τα χρήματα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στις 24 Ιανουαρίου, 5 μ.μ., θα γίνει τρισάγιο στο χώρο του δυστυχήματος στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας.