ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Κλιμάκωση με νέα μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ

Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διάλυση κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών, επιτάχυνση και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων

Τρίτη 22 Γενάρη 2013

Ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων, βάζοντας στο στόχαστρο της οργάνωσης και των αγώνων του τη στρατηγική και το σύστημα που τα προκαλεί
Το σχεδιασμό συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τα νέα αλλεπάλληλα συντριπτικά χτυπήματα που ετοιμάζονται να επιφέρουν πάνω σε όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει, δείχνει και το ΔΝΤ, μέσα από την «έκθεση αξιολόγησης» που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Το ΔΝΤ ομολογεί ακόμη ότι όλα τα προηγούμενα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα», όπως συγκεκριμένα το χαράτσι της «αλληλεγγύης», θα παραμείνουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια, όπως έγκαιρα προειδοποίησε το ΚΚΕ. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου μπαίνουν τα όποια κοινωνικά επιδόματα έχουν απομείνει, οι μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα βαριά χαράτσια απέναντι στα λαϊκά στρώματα, η παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών που αφορούν στην Υγεία, η επιτάχυνση και κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν, χαρακτήρισε «απαραίτητα» τα μέτρα για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και είπε προκλητικά ότι «το ελληνικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να προστατεύει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες «προοπτικές ανάκαμψης» της οικονομίας έχουν απαραίτητη προϋπόθεση την «απαρέγκλιτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος», με κλιμάκωση των μέτρων που αφορούν στην «απελευθέρωση της οικονομίας» και με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και στο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

Οι βασικοί άξονες

Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ εστιάζει στα παρακάτω: